12 millió forintnál is többet fizetnek egy nálunk is megtermő fűszer kilójáértHosszú évszázadok után ismét megtalálta a helyét Magyarországon a világ legdrágább fűszernövénye! Sokaknak óriási lehetőség lehet!

A Magyar Királyság egyik legmeghatározóbb árucikke volt a paprika megjelenése előtt…

Na, tudjátok mi ez?

A termelés biogazdaságokban folyik, egyelőre igen kis mennyiségben, azonban bővülés várható a következő években.

A sáfrány bibéje külföldön igen kelendő, gyógyszeripari cégek vásárolják leginkább. A gyógyászat ráadásul igen jól fizet érte: jó minőség esetén több mint 12 millió forintot is megad kilójáért.

A növényt mind a gasztronómia, mind a gyógyászat évezredek óta használja. A fűszerkülönlegesség a sáfrány bibéjéből készül: egy kilogramm belőle a minősége függvényében meghaladhatja a 12 millió forintot is.

A magyar és a bolgár a világ talán két legjobb minőségű sáfránya. Manapság hazánkban csak néhány gazda foglalkozik a jóféle sáfrány (Crocus sativus) termesztésével.

Jelenleg nem haladja meg a három kilogrammot a magyar össztermelés.

Egy éven belül azonban megduplázódhat az itthon termelt mennyiség, két év múlva pedig négy-ötszörösére növekedhet, hiszen annyian jelezték hogy termelnének.

A klímaváltozás kifejezetten kedvez a növénynek, amelynek előnyére válnak az itthon egyre hosszabb, szárazabb és forróbb nyarak.

Emellett a sáfrány kedveli a meszes, kötött talajt, azonban rengeteg gyomlálást és a termőföld folyamatos feljavítását igényli – különösen október második feléig, amikor eljön a fővirágzás és a termés betakarítása.

„A sáfrány rendkívül érzékeny növény. Termesztése különösen munkaigényes, gépesítés semmilyen formában nem alkalmazható a termesztése során.

Csak családi gazdaságoknak érheti meg foglalkozni vele. Érdekesség, hogy nagyobb mennyiségű növény elhúzódó bibézése esetén például csak férfiak és idős nők végezhetik ezt a munkát.

Ennek oka, hogy a sáfrány hatóanyagai nagyobb adag estén bőrön keresztül is felszívódhatnak, ami a nőknél soron kívüli menstruációt eredményezhet. Egy magasabb dózis belőle egyébként a férfiakra is hatással van:

Jellemzően többször és nagyobb kedvvel keresik olyankor az asszonyaikat”

– mondta tréfálkozva az úrhidai gazda.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék