12 millió forintnál is többet fizetnek egy nálunk is megtermő fűszer kilójáért



Hosszú évszázadok után ismét megtalálta a helyét Magyarországon a világ legdrágább fűszernövénye! Sokaknak óriási lehetőség lehet!

A Magyar Királyság egyik legmeghatározóbb árucikke volt a paprika megjelenése előtt…

Na, tudjátok mi ez?

A termelés biogazdaságokban folyik, egyelőre igen kis mennyiségben, azonban bővülés várható a következő években.

A sáfrány bibéje külföldön igen kelendő, gyógyszeripari cégek vásárolják leginkább. A gyógyászat ráadásul igen jól fizet érte: jó minőség esetén több mint 12 millió forintot is megad kilójáért.

A növényt mind a gasztronómia, mind a gyógyászat évezredek óta használja. A fűszerkülönlegesség a sáfrány bibéjéből készül: egy kilogramm belőle a minősége függvényében meghaladhatja a 12 millió forintot is.

A magyar és a bolgár a világ talán két legjobb minőségű sáfránya. Manapság hazánkban csak néhány gazda foglalkozik a jóféle sáfrány (Crocus sativus) termesztésével.

Jelenleg nem haladja meg a három kilogrammot a magyar össztermelés.

Egy éven belül azonban megduplázódhat az itthon termelt mennyiség, két év múlva pedig négy-ötszörösére növekedhet, hiszen annyian jelezték hogy termelnének.

A klímaváltozás kifejezetten kedvez a növénynek, amelynek előnyére válnak az itthon egyre hosszabb, szárazabb és forróbb nyarak.

Emellett a sáfrány kedveli a meszes, kötött talajt, azonban rengeteg gyomlálást és a termőföld folyamatos feljavítását igényli – különösen október második feléig, amikor eljön a fővirágzás és a termés betakarítása.

„A sáfrány rendkívül érzékeny növény. Termesztése különösen munkaigényes, gépesítés semmilyen formában nem alkalmazható a termesztése során.

Csak családi gazdaságoknak érheti meg foglalkozni vele. Érdekesség, hogy nagyobb mennyiségű növény elhúzódó bibézése esetén például csak férfiak és idős nők végezhetik ezt a munkát.

Ennek oka, hogy a sáfrány hatóanyagai nagyobb adag estén bőrön keresztül is felszívódhatnak, ami a nőknél soron kívüli menstruációt eredményezhet. Egy magasabb dózis belőle egyébként a férfiakra is hatással van:

Jellemzően többször és nagyobb kedvvel keresik olyankor az asszonyaikat”

– mondta tréfálkozva az úrhidai gazda.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)