ILYEN TELEFONOD VAN? 20 EZER FT ÁLLAMI TÁMOGATÁST KAPSZ RÁ!



Közzétette a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség, hogy milyen feltételekkel lehet pályázni az állam által kínált 20 ezer forintos mobilvásárlási keretre.

Még október elején írtunk arról, hogy a jövőben 20 ezer forintot ad az állam annak, akinek még nincs okostelefonja, de venne. A mobilkészülékcsere-támogatási programot 2022 elején indítja el a hírközlési hatóság és az innovációs tárca, most pedig már azt is tudni, milyen feltételekkel lehet pályázni a 20 ezer forintra.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által létrehozott Netre Fel! weboldalon közzétett útmutató szerint minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy jogosult a támogatásra, aki legfeljebb 2G- vagy 3G-képes aktív készülékkel rendelkezik.

A hatóság készített egy listát is az 50 leggyakoribb 3G-képes készülékről, így ha az ön mobilja szerepel ezen a listán, akkor valószínűleg jogosult a támogatásra.

Ha valaki esetleg nem találja a listában a saját mobilját, akkor maga is ellenőrizheti, milyen típusú hálózaton tud kommunikálni a mobilja.

Az androidosok például a Beállítások – Kapcsolatok – Mobilhálózatok – Hálózati mód menüpontokon keresztül nézhetik ezt meg. Ha ott nem jelenik meg a 4G vagy LTE kifejezés, akkor a telefon csak 2G- vagy 3G-képes.

A pályázati kiírás szerint mobilkészülékenként maximum bruttó 20 ezer forintot lehet kapni, de ha a megvásárolt új készülék ennél olcsóbb, akkor legfeljebb az új készülék kereskedelmi árát lehet igényelni. A megvásárolt telefon ugyanakkor nem lehet drágább 120 ezer forintnál.

A Netre Fel! oldalon azt is megnézhetjük, milyen dokumentumok szükségesek a pályázat igénybevételéhez. Mint kiderült, a program az idős, mozgásában korlátozott személyek vagy a kiskorúak számára is lehetőséget biztosít, hogy képviselő útján vegyék igénybe a támogatást, és cseréljék le a készülékeket.

Fontos tudnivaló, hogy az új készülék megvásárlása után a régi, korszerűtlen mobiltelefont a vásárlás helyén le kell adni, miután a tulajdonos letörölte a készüléken lévő, a használat során keletkezett személyes adatokat. A leadott készülékek szakszerű megsemmisítéséről a kereskedők gondoskodnak, így a korszerűtlen eszközök véglegesen kikerülnek a forgalomból.

A mobilkészülékcsere-támogatási programot azért indította el a hírközlési hatóság, mert a piaci várakozások és a szolgáltatók nyilatkozatai szerint 2022 és 2023 első féléve között sor kerül Magyarországon a 3G-technológia kivezetésére. Van olyan hazai szolgáltató, amely már csökkentette a 3G-szolgáltatást biztosító területek nagyságát. A mobilkészülékcsere-támogatási program megvalósításában az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, illetve a Nemzeti Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökséggel működik együtt az NMHH.



Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)