ILYEN TELEFONOD VAN? 20 EZER FT ÁLLAMI TÁMOGATÁST KAPSZ RÁ!Közzétette a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség, hogy milyen feltételekkel lehet pályázni az állam által kínált 20 ezer forintos mobilvásárlási keretre.

Még október elején írtunk arról, hogy a jövőben 20 ezer forintot ad az állam annak, akinek még nincs okostelefonja, de venne. A mobilkészülékcsere-támogatási programot 2022 elején indítja el a hírközlési hatóság és az innovációs tárca, most pedig már azt is tudni, milyen feltételekkel lehet pályázni a 20 ezer forintra.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által létrehozott Netre Fel! weboldalon közzétett útmutató szerint minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy jogosult a támogatásra, aki legfeljebb 2G- vagy 3G-képes aktív készülékkel rendelkezik.

A hatóság készített egy listát is az 50 leggyakoribb 3G-képes készülékről, így ha az ön mobilja szerepel ezen a listán, akkor valószínűleg jogosult a támogatásra.

Ha valaki esetleg nem találja a listában a saját mobilját, akkor maga is ellenőrizheti, milyen típusú hálózaton tud kommunikálni a mobilja.

Az androidosok például a Beállítások – Kapcsolatok – Mobilhálózatok – Hálózati mód menüpontokon keresztül nézhetik ezt meg. Ha ott nem jelenik meg a 4G vagy LTE kifejezés, akkor a telefon csak 2G- vagy 3G-képes.

A pályázati kiírás szerint mobilkészülékenként maximum bruttó 20 ezer forintot lehet kapni, de ha a megvásárolt új készülék ennél olcsóbb, akkor legfeljebb az új készülék kereskedelmi árát lehet igényelni. A megvásárolt telefon ugyanakkor nem lehet drágább 120 ezer forintnál.

A Netre Fel! oldalon azt is megnézhetjük, milyen dokumentumok szükségesek a pályázat igénybevételéhez. Mint kiderült, a program az idős, mozgásában korlátozott személyek vagy a kiskorúak számára is lehetőséget biztosít, hogy képviselő útján vegyék igénybe a támogatást, és cseréljék le a készülékeket.

Fontos tudnivaló, hogy az új készülék megvásárlása után a régi, korszerűtlen mobiltelefont a vásárlás helyén le kell adni, miután a tulajdonos letörölte a készüléken lévő, a használat során keletkezett személyes adatokat. A leadott készülékek szakszerű megsemmisítéséről a kereskedők gondoskodnak, így a korszerűtlen eszközök véglegesen kikerülnek a forgalomból.

A mobilkészülékcsere-támogatási programot azért indította el a hírközlési hatóság, mert a piaci várakozások és a szolgáltatók nyilatkozatai szerint 2022 és 2023 első féléve között sor kerül Magyarországon a 3G-technológia kivezetésére. Van olyan hazai szolgáltató, amely már csökkentette a 3G-szolgáltatást biztosító területek nagyságát. A mobilkészülékcsere-támogatási program megvalósításában az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, illetve a Nemzeti Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökséggel működik együtt az NMHH.Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék