Zalai kelt palacsinta: olyan lágy és szivacsos a tésztája, hogy sütinek is elmenne




A palacsinta az egyik legnépszerűbb édesség, szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné. Azonban még a palacsintát is lehet fokozni! Az élesztővel megbolondított kelt palacsinta a hagyományosnál sokkal lágyabb, selymesebb, így akár sütiként is elmenne!

Bár vastagabb, és ezért tovább tart sütni, remekül tölthető gyakorlatilag bármilyen töltelékkel, amellyel a hagyományos palacsintát is megtöltenénk.

Nálunk régi kedvenc, a család imádja, és mindig repetát kérnek belőle! Az eredeti receptet még én is az interneten találtam, és pár évvel ezelőtt készítettem el legelőször. Csak ajánlani tudom:


Az alábbiakra lesz szükségünk:


1/2 liter langyos tej

1/4 kg liszt

1,5 dekagramm élesztő

2 db egész tojás

1 k.k. cukor

egy csipet só

olaj


Vágjunk is bele:


Azzal kezdünk, hogy felfuttatjuk az élesztőt egy deci langyos tejben, amibe előzőleg a cukrot is beleöntöttük. A 2 tojás fehérjéjét a sóval kemény habbá verjük fel. A tojássárgáját a felfuttatott élesztőhöz adjuk, majd a fennmaradó 4 deci langyos tejjel, liszttel kikeverjük a tésztát.


Ekkor adjuk hozzá a tojáshabot, és összeverjük. Negyedórát állni hagyjuk.


Sütés: palacsintasütőben, felmelegített olajon, egy merőkanál palacsinta tésztát két percig sütünk egyik, majd újabb két percet másik oldalról, míg aranybarna nem lesz!


Töltelék: ízlés szerint!

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)