Újabb jó hír a nyugdíjasoknak. Januárban még több pénzt kaphatnak az idősek



A nyáron fixált 2023-as költségvetésben 5,2 százalékos inflációt állított be a kormány a jövő évre, így – mivel a nyugdíjemelés inflációkövető – januárban ennyivel emelkednének a juttatások. Azóta azonban az infláció jócskán elszállt, a KSH legutóbbi jelentése 20,1 százalékos átlagos pénzromlásról számolt be. És a becslések szerint az év végéig még tovább is nőhet az infláció – a jövő évben pedig jó eséllyel nem fog annyira befékezni, hogy az 5,2 százalékos korábbi becslés reális legyen. Azt is lehet tudni, hogy a kormány a költségvetés áttervezésén dolgozik, de azt még nem, hogy vajon mekkora inflációt állítanak be jövőre.

Ezzel kapcsolatban kedden egy háttérbeszélgetésen hangzott el új infó – Varga Mihály a Portfolio tudósítása szerint azt mondta,

jövőre 10 százalék feletti infláció valószínű.

A pénzügyminiszter kijelentéséből a lap arra lehet következtetett, hogy az 5,2 százaléknál magasabb, minimum 10 százalékos nyugdíjmelés jöhet jövőre.

Ha pedig abból indulunk ki, hogy a kormány hallgat az MNB-re, akkor a jegybank inflációs jelentése még közelebb vihet ahhoz, mekkora nyugdíjemelés jöhet januártól. Hiszen a Magyar Nemzeti Bank 2023-ban a 11,5–14,0 százalékos tartományban várja a fogyasztóiár-indexet.

A novemberben 174,5 ezer forintra emelkedő átlagnyugdíjból kiindulva ezek szerint – 10 százalékkal számolva –legalább 17,5 ezer forintot tehet ki egy átlagos januári nyugdíjemelés, de akár meghaladhatja a 24 ezer forintot is (az MNB felső becslési értékével, azaz 14 százalékkal számolva).

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)