Ha te is szoktál Negrót szopogatni, erről tudnod kell! Érdekes dolgok... Te tisztában voltál vele?




Nemzedékek nőttek fel úgy Magyarországon, hogy egy kis fekete cukorkáról kívülről fújták: a torok kéményseprője.


1. A véletlennek köszönhetően született meg


A Negro története Trianon után kezdődött, amikor az édességipar túlnyomó része a határokon kívül maradt. A Dreher 1922-ban csokoládé- és cukorkagyártó üzemet alapított, ahová egész Európából érkeztek a munkások, szakemberek.

Egyikük, az Olasz P. Negro feladata az volt, hogy a savanyú cukorkák gyártása közben keletkező hulladékot összegyűjtse, és visszaolvassza abba a termékbe, amiből ‘kiesett’. ‘Gyógycukorkánk’ tehát a véletlennek köszönhetően született és vált legendává, emellett tényleg hasznos felsőlégúti megbetegedések esetén.


2. Pontos összetétele ma is szigorú titok


Az ánizson és a mentolon kívül ízén az édesgyökér ismerhető fel. A menta kiváló gyógynövény köhögésre, torokfájásra, hörghurutra, emellett frissít, élénkít, segíti az emésztést. Fertőtlenít és nyugtatja az idegeket.

Az ánizs csillapítja a köhögést, oldja a hurutot, segíti az emésztést, megszünteti a felfúvódást, hasznos epe- és gyomorbántalmak esetén.

Az édesgyökér köhögéscsillapító és görcsoldó, kezeli a gyulladásokat, gyomorbántalmakat, a keleti gyógyászatban például influenza gyógyítására is használják.


3. Sztárok kedvence volt.


Jávor Pál és Karády Katalin például minden fellépés előtt elszopogatott egy-egy cukorkát.


4. Már nem Magyarországon készül


2019-ben a tulajdonos áthelyezi a Negro cukorkák gyártását a törökországi üzemébe, ezzel megszűnt a cukorkagyár működése Győrben.


Forrás


Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)