Ha te is szoktál Negrót szopogatni, erről tudnod kell! Érdekes dolgok... Te tisztában voltál vele?
Nemzedékek nőttek fel úgy Magyarországon, hogy egy kis fekete cukorkáról kívülről fújták: a torok kéményseprője.


1. A véletlennek köszönhetően született meg


A Negro története Trianon után kezdődött, amikor az édességipar túlnyomó része a határokon kívül maradt. A Dreher 1922-ban csokoládé- és cukorkagyártó üzemet alapított, ahová egész Európából érkeztek a munkások, szakemberek.

Egyikük, az Olasz P. Negro feladata az volt, hogy a savanyú cukorkák gyártása közben keletkező hulladékot összegyűjtse, és visszaolvassza abba a termékbe, amiből ‘kiesett’. ‘Gyógycukorkánk’ tehát a véletlennek köszönhetően született és vált legendává, emellett tényleg hasznos felsőlégúti megbetegedések esetén.


2. Pontos összetétele ma is szigorú titok


Az ánizson és a mentolon kívül ízén az édesgyökér ismerhető fel. A menta kiváló gyógynövény köhögésre, torokfájásra, hörghurutra, emellett frissít, élénkít, segíti az emésztést. Fertőtlenít és nyugtatja az idegeket.

Az ánizs csillapítja a köhögést, oldja a hurutot, segíti az emésztést, megszünteti a felfúvódást, hasznos epe- és gyomorbántalmak esetén.

Az édesgyökér köhögéscsillapító és görcsoldó, kezeli a gyulladásokat, gyomorbántalmakat, a keleti gyógyászatban például influenza gyógyítására is használják.


3. Sztárok kedvence volt.


Jávor Pál és Karády Katalin például minden fellépés előtt elszopogatott egy-egy cukorkát.


4. Már nem Magyarországon készül


2019-ben a tulajdonos áthelyezi a Negro cukorkák gyártását a törökországi üzemébe, ezzel megszűnt a cukorkagyár működése Győrben.


Forrás


Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék