Emlékeztek még azokra az időkre, mikor 3 forintot kértek egy kiló kenyérért?Gyorsuló világunkban felgyorsultak a változások is. Bár jóval több lehetőségünk van, mint korábban, mégis úgy érezhetjük, hogy a ránk zúduló információ és árubőség között elveszünk. Sokan nosztalgiával gondolunk azokra a régi időkre, amikor bevásárlóközpontok helyett a helyi közértbe, vagy a piacra jártunk vásárolni. Névről ismertük az eladókat, akikkel a vásárláson kívül pár mondatot is váltottunk, egymásról érdeklődve.


Ezekben az időkben még többnyire papíron számolta ki a boltos a vásárlásunk árát, ezért megjelenésének elengedhetetlen kelléke volt a füle mögötti ceruza, amit szükség esetén előkapott, és már összesítette is a számlánkat. A fizetések között nem voltak ekkora különbségek, kb. 1000 forint volt az átlagos bér.

A pesti bisztró


Mindenkinek volt munkája, és a legszegényebbek számára is elérhetőek voltak a jó minőségű élelmiszerek. Egy kiló fehér kenyérért 3 forint 60 fillért, egy kiló barna kenyérért pedig 3 forintot kellett fizetni. Szinte csak magyar termékeket lehetett kapni.

Papp Gábor Zsigmond filmje: A pesti vasárnap


Az árukkal nem trükköztek a boltosok, hogy szebb színűnek, frissebbnek, extrábbnak tüntessék fel őket a valóságosnál. Akinek szép, friss és jó minőségű áruja volt, az biztos lehetett benne, hogy a vásárlók elégedettek, és folyamatosan vissza fognak térni.

Papp Gábor Zsigmond filmje: A magyar iskola


Akkoriban természetesebb alapanyagból készült élelmiszereket fogyasztottunk, és nem ismertük a glutén, vagy a laktózallergiát. A tejnek más íze és állaga volt, boldogan fogyasztottuk a friss, forró kenyérrel, anélkül, hogy bármi bajunk lett volna.

Magyar Retró – A magyar vircsaft


Micsoda idők voltak!

Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék