Emlékeztek még azokra az időkre, mikor 3 forintot kértek egy kiló kenyérért?



Gyorsuló világunkban felgyorsultak a változások is. Bár jóval több lehetőségünk van, mint korábban, mégis úgy érezhetjük, hogy a ránk zúduló információ és árubőség között elveszünk. Sokan nosztalgiával gondolunk azokra a régi időkre, amikor bevásárlóközpontok helyett a helyi közértbe, vagy a piacra jártunk vásárolni. Névről ismertük az eladókat, akikkel a vásárláson kívül pár mondatot is váltottunk, egymásról érdeklődve.


Ezekben az időkben még többnyire papíron számolta ki a boltos a vásárlásunk árát, ezért megjelenésének elengedhetetlen kelléke volt a füle mögötti ceruza, amit szükség esetén előkapott, és már összesítette is a számlánkat. A fizetések között nem voltak ekkora különbségek, kb. 1000 forint volt az átlagos bér.

A pesti bisztró


Mindenkinek volt munkája, és a legszegényebbek számára is elérhetőek voltak a jó minőségű élelmiszerek. Egy kiló fehér kenyérért 3 forint 60 fillért, egy kiló barna kenyérért pedig 3 forintot kellett fizetni. Szinte csak magyar termékeket lehetett kapni.

Papp Gábor Zsigmond filmje: A pesti vasárnap


Az árukkal nem trükköztek a boltosok, hogy szebb színűnek, frissebbnek, extrábbnak tüntessék fel őket a valóságosnál. Akinek szép, friss és jó minőségű áruja volt, az biztos lehetett benne, hogy a vásárlók elégedettek, és folyamatosan vissza fognak térni.

Papp Gábor Zsigmond filmje: A magyar iskola


Akkoriban természetesebb alapanyagból készült élelmiszereket fogyasztottunk, és nem ismertük a glutén, vagy a laktózallergiát. A tejnek más íze és állaga volt, boldogan fogyasztottuk a friss, forró kenyérrel, anélkül, hogy bármi bajunk lett volna.

Magyar Retró – A magyar vircsaft


Micsoda idők voltak!

Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)