„Ha innen ki kell költözni, engem innen lábbal előre” – kilakoltatnák otthonából a 90 éves Aranka nénit



A 90 éves Aranka néni alig mozdul ki otthonról, alig hall, nehezen jár, segítségre szorul, ám mégis most kénytelen szembeszállni az állammal, aki beperelte őt. Az idős nénit és lakótársait a kilakoltatás fenyegeti, mindannyian egy pusztuló házban élnek, egy gyönyörű, ősfás parkban – a már 15 éve nem működő Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területén.

A Házon kívül számolt be a 90 éves Aranka néni történetéről, az idős asszony nehezen jár, alig hall, idős korában még a kilakoltatás veszélyével is szembe kell néznie, ugyanis az állam perbe adta. Aranka néni az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) ismerkedett meg azóta elhunyt férjével. A férfi szülei ott dolgoztak, és ott is éltek, a fiuk is ott született.

30 évvel ezelőtt Aranka néniék háza helyére került a kórház konyhája, ezért a családot egy szomszédos telekre költöztették, abba a házba, amit kifejezetten az OPNI dolgozóinak építettek. Aranka néni nemrég töltötte be a kilencvenet. Orbán Viktor emléklappal fejezte ki tiszteletét.

“Ha innen ki kell költözni, engem innen lábbal előre” – mondta a Házon kívül riporterének az idős asszony, akinek nincs hova mennie.

Nem Aranka néni az egyetlen, akire a kilakoltatás vár, nyolc családot szólította fel a kiköltözésre, több mint tíz évvel azután, hogy az intézet bezárt. Azzal indokolták, hogy megszűnt a jogviszonyuk – írja az RTL.hu.

A terület jelenleg a Közép-Európai Oktatási Alapítványhoz tartozik, az OPNI-ból egy nemzetközi elitiskolát szeretnének kialakítani, amit tavaly nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánított a kormány.

A II. kerület polgármestere azt szeretné, ha a lakások a kerülethez kerülnének, erről tárgyalások is folytak a külügyminiszterrel. Őrsi Gergely szerint a tárgyalások jól haladtak, a külügynél azt mondták, megvizsgálják, hogy milyen módon adható át az épület üzemeltetése – így hát nem volt okuk aggodalomra.

Amikor már mindenki azt hitte, hogy fellélegezhetnek, jött a hír: újraindulnak a kilakoltatási perek. Kiderült, hogy csupán háromszor négy hónapra szüneteltették őket. Aranka néni és a szintén 30 éve ott élő Márti kezdte a sort.

“Én reménykedtem, hogy azért húzódik ennyire ez a dolog, mert valakik beleállnak ebbe a helyzetbe. Nagyon rosszul érintett, hogy most gyakorlatilag ugyanott tartunk, ahol másfél évvel ezelőtt” – panaszolták a lakok a Házon kívül-nek.

A lakok félnek, és azt mondják nem lehet így élni, hogy nem tudják, holnap hová fognak hazamenni. Senki sem érti, hogy miért akarják ezt a nyolc családot kilakoltatni, hiszen közben rengeteg üres lakás van a házban, ahová nem engedtek beköltözni senkit.

Az idős asszonynak januárban kell újra bíróság elé állnia. Az asszony azt mondja, az még messze van, addig még bármi beüthet, már elmúlt 90 éves.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)