Zacher Gábor: Nemsokára újra kötelező lesz a maszk. Ekkor számíthatunk a bevezetésére:



Július közepén átesett a koronavíruson Zacher Gábor. A mentőorvos tüneteiről és a gyors felépülést jelentő antitest-terápiáról elsőként az Indexnek mesélt. A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa a hazai járványhelyzetet is értékelte lapunknak.A járvány kezdete óta először esett át a koronavíruson Zacher Gábor – tudta meg az Index. A mentőorvos lapunknak elárulta:

Két héttel ezelőtt egy banális megfázás miatt tesztelte magát, és az eredmény pozitív lett. Épp indultam volna a kórházba, de hamar világosság vált, hogy a következő pár napban nem vehetem fel a munkát. Négy oltáson már túl vagyok, így csupán enyhe tünetek jelentkeztek, leginkább csak az orrom folyt. Lecsurgattam magamnak egy antitest-terápiát, aminek köszönhetően másnapra már alig éreztem valamit, harmadnapra pedig konkrétan semmi bajom nem volt – mesélte a toxikológus, akit némileg meglepett, hogy épp most, a nyári hetekben kapta el a koronavírust.

Felidézte, hogy a korábbi hullámok idején nemegyszer előfordult, hogy egy-egy akut beavatkozásnál, például egy újraélesztésnél csak a maszkot és a kesztyűt rántotta magára – a teljes védőfelszerelés felvételére nem mindig jutott idő –, és még ennek ellenére sem fertőződött meg, egészen mostanáig. Úgy véli, saját példája is azt jelzi, hogy az omikron BA5 variánsa – ami jelenleg fertőz hazánkban – nagyon gyorsan terjed, illetve könnyedén kicselezi az oltásokat és az immunrendszert. „A jó hír viszont az, hogy nem okoz olyan súlyos megbetegedést, mint a korábbi variánsok. Bár hazánkban valóban egyre több a covidos, a kórházi felvételek száma nem nő a fertőzöttek számával arányosan.

Ha valaki, például egy idős ember be is jön valamilyen panasszal, általában nem kell bent tartanunk, legtöbben otthonukban gyógyulhatnak” – mondta Zacher Gábor. Kiemelte, hogy vannak, akik már másodszor vagy épp harmadszor fertőződnek meg, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy minél többször esik át valaki a betegségen, annál könnyebben vészeli át azt. A főorvos szerint ettől függetlenül az, amit a járvány elején mondtak, hogy van egy Covid-erdő, ami mindig tartogat valamilyen rejtélyt az egészségügy számára, továbbra is igaz, látni kell ugyanis, hogy amíg a világ egyes részein 10 százalék alatt van az átoltottság, bármikor felbukkanhat egy veszélyesebb, nagyobb megbetegítőképességgel rendelkelkező variáns. Bevezetné a maszkviselést:

Mint ismert, a koronavirus.gov.hu weboldalon továbbra is hetente egyszer frissülnek az adatok. A legfrissebb, szerdai tájékoztató alapján az elmúlt egy hétben 14 402 új fertőzöttet igazoltak hazánkban, és elhunyt összesen 54 többségében idős, krónikus beteg. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a hivatalos statisztikában csak a betegek egy része jelenik meg, népszerű lett ugyanis az öntesztelés, saját pozitivitását pedig nem mindenki jelenti le. Zacher Gábor arra a kérdésre, hogy összességében tart-e már ott a járványhelyzet hazánkban, hogy valamilyen óvintézkedést kelljen bevezetni, azt felelte, hogy ahogyan azt már más kollégái, illetve virológusok is hangsúlyozták, a kötelező zárttéri maszkviselés nagyon fontos lenne, és úgy véli, azt RÖVID IDŐN BELÜL BE IS FOGJÁK VEZETNI. Hozzátette: tudja, hogy a nagy melegben a maszkviselés méginkább kellemetlen, de a Covid-fertőzés még a kánikulánál is rosszabb. Hangsúlyozta továbbá, hogy az oltás felvétele ezután is fontos lesz, az alapimmunizáláson túl a harmadik és a negyedik oltást is érdemes felvenni azoknak, akik azt még nem tették meg. Sokan kerülnek kórházba a meleg miatt.

A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa beszélt arról is, hogy az elmúlt hetekben a 35-40 fokos meleg miatt is sok új beteg jelent meg az ellátórendszerben. „Kiszáradás, napszúrás, hőkimerülés, ezek mind gyakran előforduló panaszok, nálunk az osztályon a betegek negyedénél, egyharmadánál tapasztaltunk hasonlót. Fontos, hogy nemcsak az idősek vannak veszélyben, hanem azok is, akik egyébként jó fizikai állapotban vannak, de a szabad ég alatt dolgoznak építkezéseken, földeken” – emelte ki Zacher Gábor, aki napi 3-3,5 liter víz, illetve izotóniás folyadékok fogyasztását javasolja a nyár hátralevő részére. – index.hu

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)