Beültünk a Balcsin egy büfébe, gondoltan eszek egy hekket…de attól, amit a fülembe súgott az alkalmazott, hamar meggondoltam magam! SOHA TÖBBET NEM ESZEM HEKKET!



Szerintem nincs olyan ember, aki ne evett volna a Balaton melletti büfékben vagy Budapesten a Római parton hekket sült krumplival és kovászos uborkával.Gyerekkoromban nem múlt el nyári balatoni szezon hekkezés nélkül, és a mai napig imádom ezt az ételt. Miután koncentráltan a tóparti büfékben kapható, azt hihetnénk, hogy a hekket a Balatonból fogják ki, de akárhogy is próbálnánk, nem járnánk sikerrel.

A hekk Magyarországon

Magyarországra a hetvenes években érkezett, mint egzotikus tengeri hal, akkor még tőkehalnak nevezték. A hekkeket legtöbbször a tőkehalakkal együtt szokták halászni, hiszen nagyjából egy helyen élnek. A fehér húsú halat Dél-Amerikában, Dél-Afrikában fogják ki, ezután egyből feldolgozzák: levágják a fejüket és kibelezik őket. -írja a sobors.hu

Tudtad, hogy a hekk halászása során sok delfin is elpusztul? És nem ez az egy érve van Kardos Gábornak arra, miért kell forradalmasítani a balatoni büfék kínálatát. A Balatoni Kör idén is keresi az Év strandételét!

Mi a baj a hekkel?– Nem véletlenül volt az első célunk a Balatoni Körrel, hogy váltsuk le a hekket, keressünk helyette valami mást, bármi mást.Szögezzük le az elején, és hangsúlyozzuk, hogy a hekk nem balatoni hal, hanem Argentína partjain halászott halfajta, ami a 60-as 70-es évektől elérhető Magyarországon. Sokan balatoni halnak gondolják, de ez nem így van. Az egyik legrosszabb választás a sült hekk, amit a strandon kérhetünk. A tengeri halak egyre több szakvélemény szerint a nehézfém és mikroműanyag tartalmuk miatt nem túl egészségesek.A tengeri halászat ezen formája nem fenntartható, mert kiürítik a tengereket, totális a lehalászás, emiatt egyre több a kihalt tengeri faj.-írja a likebalaton.hu

Hekk halászat során Argentína partjainál több delfin is a hálóba akad, akik vagy azonnal meghalnak, vagy valamilyen sérülés miatt nem élik túl a halászatot. A hekket a legdurvább környezetkárosítással fogják ki. Olcsónak tűnik, de óriási árat fizetünk érte. Egy olyan halászatot támogatunk vele, ami elpusztítja a tengeri élővilágot.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)