Te is ettél filléres fagyit a Kádár-rendszerben? Emlékszel még mennyi volt 1 gombóc fagyi ára?



Itt van, megjött Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri… Mindenkinek ismerős a Keménykalap és krumpliorr című, kultikus ifjúsági filmből a fagylaltárus szlogenje. No, de nem csak Bagamériból áll a világ, rajta kívül mások is árultak fagylaltot…

A negyvenes évektől egészen a hatvanas évekig még 50 fillér volt egy kis gömb, amit kicsi tölcsérben árultak. Ebben az időben még a jégkrém nem volt annyira megszokott, inkább a hetvenes évek közepe táján terjedt el jobban, furcsa volt, hogy télen is lehet hideg édességet kapni.

Eleinte volt a rakéta jégkrém kétféle ízben, csokis, és vanília. Aztán később már szovjet jégkrémet is lehetett kapni, ami nagyon finom volt, és a legnagyobb hidegben is árulták az ABC-kben.

Akkoriban lábbal hajtós tricikliről árulták a tölcséres, hideg finomságot, fehér köpenyben, a férfiak sokszor fehér micisapkában. Túl nagy választék sem volt belőle, vanília, citrom, csoki, eper – ezek az ízek voltak a leggyakoribbak. Ha megjelent valahol a fagylaltos, akkor a gyerekek biztos hogy pár perc alatt ott voltak a csemegéért az otthonról kunyerált aprópénzzel, vagy a kuporgatott összekuporgatott zsebpénzükkel.

Persze nem futotta minden nap rá, akkoriban az ilyen ínyencség nyaranta csak pár alkalommal volt elérhető egy gyerek számára. Még a szülők ilyen téren jobban féltették a gyermekeket, csak egy-két gömbös édességet vásároltak egyszerre, mondván, a gyereknek úgyis csak megfájdul tőle a torka. Sok helyütt pedig az volt a szokás, hogy a cukrászdából üvegben hazavitték, és ott fogyasztották el közösen. A gyerekek és idősek otthon kenyeret ettek hozzá. Ha pedig nagyon fájós torkú volt, akkor tejszínhabot mértek neki a fagylalt helyett.

Majd az is kifog derülni hogy a MAI SRÁCOK ugyanolyan jó érzésekkel gondolnak-e majd vissza a mai fiatalkorukra 20 év múlva mint mi most…


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)