Zelenszkij rendkívüli bejelentése! Videóüzenetben jelentette be: Oroszországnak hatalmas árat kell fizetnie a háborúértZelenszkij: Oroszország most pusztít el mindent, amit az elmúlt 25 évben elért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek délután ismét videoüzenetben jelentkezett, amelyben hangsúlyozta, Ukrajna megtámadásával Oroszország elpusztítja mindazt, amit az orosz társadalom az elmúlt 25 évben elért.

Kiemelte, az igazságtalan és agresszív háborúért az agresszor is nagy árat fizet. Ez azonban az ukránokat nem vigasztalja, folytatta, hiszen a lerombolt városokat ez nem építi újjá, a halottakat nem támasztja fel.

Az ukrán elnök felsorolta azokat a területeket, ahol az oroszok folytatták a támadást. Hangsúlyozta, bár az ukránoknak nincs elég harci repülőgépük, de van tisztességes és tiszta céljuk: megvédeni népüket, hazájukat.

Beszámolt mai tárgyalásairól is, melyeket Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, Charles Michellel az Európai Tanács elnökével, illetve Boris Johnson brit miniszterelnökkel folytatott – akit Ukrajna barátjának nevezett.

Mint mondta, Ursula von der Leyen megígérte, mindent megtesz, hogy Ukrajna EU-s csatlakozását felgyorsítsa. Megállapodtak abban is, hogy az unió támogatja azokat az ukránokat, akik menekülni kényszerülnek és valamelyik tagállamban találnak menedéket. Egy új pénzügyi támogatás részletei is körvonalazódnak, az EU az ukrán elnök bejelentése szerint 300 millió euró támogatást adna országának (ezt a folyósítást be is jelentették azóta). Hangsúlyozta, a tárgyalásokon az Oroszország elleni szankciók is szóba kerültek, mint mondta, az oroszoknak érezniük kell, hogy minden Ukrajnára kilőtt bombának komoly ára van. Márpedig amíg nincs béke, addig a szankciókat fokozni kell.

Az ukránok szerint már több mint 30 települést foglaltak vissza Kijev megyében

A háború kezdete óta 222-en vesztették életüket a fővárosban, közöttük 64 civil, azon belül négy gyermek – közölték az ukrán főváros illetékesei.

Véleménye szerint, ha most Oroszországot nem állítják, illetve nem büntetik meg, ez a háború példaként szolgálhat más agresszorok számára is.

Kiemelte, fontos lenne, hogy az európai kikötők ne engedjék meg az orosz hajóknak, hogy kikössenek. Említette, hogy megállapodás született humanitárius folyosók megnyitására Szumi, Donyeck és Harkiv régiókban. Az oroszoknak az ukrán civilek elleni támadásait nyílt terrornak nevezte. Igyekeznek menteni a Mariupol-i lakosokat, mint mondta, több százan lehetnek jelenleg a romok alatt.

Szólt még arról is, hogy a mai napon 138 hős ukrán katona kitüntetését írta alá. Beszédét a szokásos formulával zárta: „Dicsőség Ukrajnának!”


Forrás: hang.hu

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)