Rejtélyes titkok derültek ki Jézus születésével kapcsolatban, amit még a Biblia sem említ, mert mindent megváltoztat



A betlehemi jászolban született Jézus történetét mindannyian jól ismerjük, hiszen a keresztény karácsony ünnepe is ehhez a jeles eseményhez kapcsolódik. Van azonban néhány olyan izgalmas részlet benne, amelyet csak kevesen tudnak, pedig az ősi szövegek is utalnak rájuk.

A Sheffieldi Egyetem oktatója, Meredith Warren is rámutatott arra, hogy a Bibliából kimaradt, úgynevezett apokrif szövegek jó néhány kevésbé ismert tényt tartalmaznak a Megváltó világra jövetelével összefüggésben.

Ezek közé tartozik például, hogy Mária szüzességét egy különleges főzet, bájital segítségével tesztelték. Ez egy 2. századi iratban olvasható, de a különleges próba leírása (Mária nélkül, általánosságban a nőkre vonatkoztatva) a Szentírásban is felbukkan.

Eszerint a félrelépő feleséget úgy lehet leleplezni, hogy a pap vízből és porból álló, „átokhozó vizet” készít, amelyet az asszonynak meg kell innia. Ha hűtlen volt, a méhe megdagad, a csípője pedig elsorvad tőle, de ha ártatlan, akkor nem éri büntetés, sőt gyermekei lesznek. Ezt a tesztet tehát állítólag Márián is végrehajtották.

A fiatal nő fájdalom nélkül hozta világra gyermekét, pedig az említett betlehemi jászol nem volt ideális helyszín a szüléshez. Az evangélisták nagyvonalúan átugranak a szülés procedúráján, miközben egy apokrif irat szerint Mária egy barlangban adott életet Jézusnak. A teret nagy világosság ragyogta be, és mire a bába odaért, a csecsemő már a saját lábán állt, és egy csepp vér vagy más szennyeződés sem volt rajta.

Az Újszövetségben említett három királyok egy csillagot követve jutottak el a Megváltóhoz. Ez azonban – és ebben kevesen gondolnak bele – aligha ment egyik percről a másikra, sőt egy 7. századi irat szerint két évükbe került, mire eljutottak az akkor már javában „totyogó” Jézushoz.

Az ajándékot vivő királyokról (vagy mágusokról) egyébként sehol sem említik, hogy hárman voltak – legfeljebb annyit, hogy egynél többen. Az utókor a háromféle ajándékból (arany, tömjén, mirha) gondolhatja, hogy a napkeleti bölcsek is ennyien lehettek.

Ma már csak a karácsonyi énekekben szerepel, az Újszövetségben nem, hogyan gyűltek az újszülött Megváltó köré a szamarak és bárányok, vagyis a jámbor állatok, hogy hódoljanak neki. Kevesebb szó esik arról, hogy a kétéves Jézust már félelmetes sárkányok is meglátogatták, ő azonban félelem nélkül állt eléjük, mire a szörnyetegek meghunyászkodva békén hagyták.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)