Örökre eltűnhet a kávé a boltok polcairólA klímaváltozás következtében az emberek milliárdjai által imádott fekete nedű hamarosan luxuscikké válhat, vagy akár örökre el is tűnhet az életünkből.

A globális felmelegedés fokozatosan megváltoztatja a Föld klímáját, hőmérsékletet és a csapadékviszonyokat, ami egyes kutatások szerint ahhoz vezet, hogy 2050-re felére csökken a kávétermesztésre alkalmas földek száma. Ha pedig a tendenciák folytatódnak, 2080-ra végleg eltűnhet a kávé a boltok polcairól.

Ugyan több mint százféle kávécserje és kávébab létezik, a kávé (Coffea) nemzetség fajtáiból mindössze kettőt fogyaszt az emberiség: az arabicát (Coffea arabica) és a robusztát (Coffea canephora). Az arabica adja a 100 milliárd dolláros világpiac háromnegyedét, ám ez a fajta 900 méteres tengerszint feletti magasság alatt nem terem meg, és a legjobban 1000–2000 méter közötti magasságokban érzi otthon magát. Az ideális környezet számára a termékeny vulkanikus talaj, a bőséges és egyenletes csapadék, valamint a 15-24 Celsius-fok közötti hőmérséklet. A klímaváltozás miatt ennek a fajtának a hagyományos termőterületei már most fogynak.

A robuszta egy ellenállóbb, igénytelenebb fajta, jól tűri a hűséget és a nagy páratartalmat, és még a 900 méter alatti trópusi síkságokon is jól elvan, emiatt olcsóbb is és az arabicával ellentétben nem a világ kávétermésének felét adó Brazíliában és Vietnámban termesztik, hanem például Nyugat-Afrikában és Indonéziában.

Az arabicát és a robusztát is a kávérozsdagomba, illetve a kávészú támadja, melyek a melegedő klíma hatására könnyeben terjednek. Az előbbi a kávécserjék élénk zöld leveleit barnává színezi, utóbbi pedig befúrja magát a termésbe és ott rakja le petéit.

Kávénemesítő kutatók most lázasan keresik az arabica alternatíváját, és a World Coffee Research nevű, kávévállalatok által finanszírozott nonprofit szervezet több mint harminc fajta ellenálló képességét vizsgálja, eddig nem túl sok eredménnyel. Ha a kávévállalatoknak és termesztőknek nem sikerül a közeljövőben olyan fajtát kinemesíteniük, ami elviseli a változó éghajlati körülményeket, és ellenáll a pusztító kártevőknek, akkor az embereriség hamarosan kénytelenek lesz más élénkítőszerek után nézni, vagy ráfanyalodni a háborús idők pótkávéjára, a cikóriára.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)