Csodálkozunk, hogy nagy a létszámhiány az egészségügyben? ENNYI egy diplomás mentőtiszt fizetése!



Egy év alatt 17 ezerrel csökkent az egészségügyben dolgozók száma, pedig a járványhelyzetre hivatkozva a kormány már felmondási tilalmat is elrendelt. Mi zajlik a kórházakban? Az egészségügy jelenlegi helyzetéről Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke beszélt a Reggeliben.

Soós Adrianna elmondta: a különböző szakterületeken más és más a helyzet a létszámhiányt tekintve, különösen rossz például az intenzív ellátás, a sürgősségi ellátás vagy a pszichiátria területén. A hiány jól látható az alapellátásban is, sokat kell várni a szakrendelőkben, a diagnózisokra is, ennek pedig sajnos az a következménye, hogy 


a halálozások száma nő, hosszabb ideig kell várni a gyógyulásra krónikus betegség esetén.


Soós Adrianna a folyamat mögött több okot említ. Az egészségügyben dolgozni az átlagosnál nagyobb terhelést jelent, sok helyen folyamatos munkarend van és gyakran nem lehet letenni a munkát a munkaidő végén. Nagy a pszichikai és a fizikai terhelés is, ehhez pedig a szakdolgozóknál, ápolóknál, asszisztenseknél, a műszakiaknál továbbra is nagyon alacsony a bér, az egészségügyi ágazat alsó harmadába tartoznak jövedelem szempontjából. Az ágazatok között pedig az utolsó harmadban van az egészségügyi és a szociális ellátás.


A kettő együtt oda vezet, hogy nem választják a fiatalok ezt a szakmát. Ha megtanulják, akkor is nagyon sokan elmennek vagy már el sem kezdik

– mondta Soós Adrianna, hozzátéve: nagyon sok nő dolgozik az egészségügyben, nehéz összeegyeztetni az otthoni feladatokkal a 12 órás munkarendet, az egészségügy nem családbarát munkahely.

„50-70 ezerre tehető azoknak a képzett, egészségügyi szakmával rendelkezőknek a száma, akik nem ezen a területen dolgoznak. Ahhoz, hogy itt dolgozzanak, sokkal magasabb bérekre lenne szükség, az nagy vonzerőt jelentene, hogy a napi megélhetési gondoktól valamennyire mentesüljenek” – fogalmazott Siós Adianna, aki szerint átlagosan 50 százalékos béremelésre lenne szükség, de a béremelést differenciáltan kellene kezelni. 


A szakember szerint sokan nem tudják, hogy az egészségügyi szakdolgozók között vannak diplomások is.

A mentőkocsikon általában mentőtisztek ülnek, akik egészségügyi főiskolát vagy egészségügyi egyetemet végeztek, de nem az orvosit. Az ő fizetésük olyan 30-40 százaléka annak, mint egy orvosé, holott gyakorlatilag orvosi feladatokat végeznek, éjjel-nappal dolgoznak. De ugyanúgy mondhatom egy védőnőnek, egy szülésznőnek vagy diplomás ápolóknak a helyzetét, intenzív osztályokon vagy sürgősségin ők már egyetemi vagy főiskolai diplomával ülnek ott, harmadannyi fizetésért

– magyarázta a FESZ elnöke, aki szerint a 20-30 éve a pályán lévő, középfokú végzettséggel rendelkező szakdolgozók helyzete még ennél is rosszabb, így nem lehet csodálkozni, hogy 40 év után elmenekülnek.

Soós Adrianna elmondta: az egészségügyi szakdolgozók legalább 25 százaléka hiányzott már a járvány előtt is, a létszámhiányt úgy próbálják megoldani, hogy egy ápolóra egyre több beteg jut, ez azonban az ellátás minőségének romlásához és kiégéshez vezet. Úgy látja: ez nem járható út, csakis az, hogy több embert vonzanak a pályára.

Hozzátette: a járvány csak rontott a helyzeten, de az is sokaknak elfogadhatatlan az, hogy az egészségügyben „katonás rendet” akarnak teremteni, mivel „nem így választották ezt a szakmát és ahol csak lehet, nagyon sokan elmennek.”

Sajnos a magas halálozási számokban, konkrétan tudható mértékben, módon ez szerepet játszik, mert sokszor nem lehet olyan technológiát, terápiát alkalmazni, amihez több ember kellene

– fogalmazott az elnök, aki szerint a munkaerőhiány viszonylag gyorsan orvosolható lenne a béremeléssel, mivel sok a képzett, de nem a szakmában dolgozó ember.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)