Igazi büszkeség! Magyar diák jutott be a Yale-re


 

"Tavaly végzett, hatosztályos képzésünket befejezett diákunk, Dörnyei Bendegúz bekerült a Yale-re” – írja Facebook-oldalán a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium. Az intézmény gratulált diákjának, aki saját oldalán így kommentálta a hírt:

„Sok év munkája van ebben, több száz óra jelentkezéssel töltött idő, kudarcok, de végül mindez beért. A felvétel mellett ráadásul a maximális, majdnem 98%-os ösztöndíjat is sikerült elnyernem, ami a jövő évre 86 300 dollárt jelent.”

Telefonon elértük Dörnyeit, aki elmondta, hogy tavaly 46 905-en jelentkeztek a világ egyik legrangosabb egyetemére, és a jelentkezőknek csupán néhány százalékát veszik fel (ez a szám tavaly 4,6 százalék volt). 2017 óta egyetlen alkalommal került be magyar, most Bendegúzzal javult a statisztika. A négyéves képzés költségeit szinte teljesen fedezi az egyetem, és az ottani életet is támogatják. Bendegúz jövő ősszel vagy 2023-ban fogja megkezdeni a képzést.

A diák a sok neves egyetem közül azért a Yale-re jelentkezett, mert annak rugalmas az oktatási rendszere. „Egyéves alapképzés után ráér eldönteni, hogy milyen szakon tanuljak tovább” – magyarázza. „Ráadásul további ambíciókat sem kell feladni, mert amellett, hogy nagyon támogatják a kiteljesedést a fő szakirányban, mellette akár egészen más jellegű kurzusokat is fel lehet venni, és a hallgató ahhoz is megkap minden erőforrást.” Bendegúzt elsősorban a közgazdaságtan érdekli – azt mondja, a többi tantárgy mellett ezt is nagyon színvonalasan oktatták neki az Illyésben –, emellett az informatika és a matematika is foglalkoztatja, főleg azon területeik, amik valahogy a vállalkozások digitális részéhez kapcsolódnak. A Yale-en tervei szerint egy ezeket a tantárgyakat összefoglaló szakirányt választ, majd, mellette pedig egy zenei képzést. De még van ideje átgondolni és áttanulmányozni, pontosan mit nyújt az egyetem több mint 80 szakirányának több mint kétezer kurzusa.

A diák szerint a jelentkezés a Yale-re a kiváló tanulmányi eredményeken túl azon is múlik, hogy ki hogyan gondolkodik, mi az értékrendje és mennyire tudja ezt jól megfogalmazni. Neki például kellett írnia egy 650 szavas fogalmazást egy szabadon választott témáról (ő az identitást választotta), és további esszéket írni több kérdésre válaszolva, például arról, hogy miért akar a Yale-re menni. Egy másik feladatban tíz, a jelentkező számára legfontosabb tevékenységet kellett összefoglalni egyenként kb. 35 szóban, illetve az 5 legjelentősebb versenyeredményt, díjat. Természetesen volt egy interjú is, és ajánlóleveleket is kellett csatolni a jelentkezéshez.

Dörnyei Bendegúznak középiskolásként is voltak már figyelemreméltó sikerei. 15 évesen alapította első startupját, ami a háztartási ételpazarlás csökkentésével foglalkozott. 17 évesen csatlakozott egy másik startup, a Skeebdo csapatába, ahol a közös munkából már alkalmazás is lett. 2019-ben csapatával megnyerte egy nemzetközi vállalkozásvezetői program, az Enterpreneur Leadership Academy versenyét, illetve részt vett a Templeton programban, ahol 20 ezer jelentkező körül választották be 314 tehetséges fiatal közé. 2020-ban egy magyar fiataloknak szóló vállalkozástámogató szervezet, a Startup Maffia vezetőségi tagja lett, egy évvel később elnöke. Bendegúz szerint családja szeretete, barátai és tanárai támogatása is kellett a sikerhez, szülei végig hittek benne, és megteremtették a lehetőségeket, hogy kipróbálja magát mindenben. Kiemelte a Jövőt Építők Generációja egyesületet is, ami 13 éves kora óta támogatta eddigi pályáját, és több tagja segített a jelentkezésben is. Tanulmányai mellett a diák sporteredményei is említésre méltók, kenuban kétszeres országos bajnok lett 2018-ban és 2019-ben.

(Címlapkép: Dörnyei Bendegúz)


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)