A férjemnek mindig folyt a nyála alvás közben, csak évekkel később derült ki, hogy súlyosan beteg!



Amikor alszunk, az arcizmaink teljesen ellazulnak és a nyelési reflexünk is alább hagy. Mivel a nyál felhalmozódik a szájüregben, lassan elkezd kifelé folyni, ugyanis a szánk sincs abszolút zárt helyzetben. Végezetül egy nedves párnán találjuk magunkat, amin nem túl kényelmes aludni.

A túlzott nyáltermelés és nyálfolyás neurológiai rendellenesség vagy az orrjárat elzáródásának jele is lehet. Ugyanakkor egyes egészségügyi állapotok, mint a stroke is, gyakoribb nyálfolyással járnak. Hogy hogyan lehet ezt megszüntetni?


1# Orrmelléküreg tisztítás


Az egyik fő ok az elzáródott orrüreg, aminek következtében kénytelenek vagyunk a szánkon levegőt venni. Ha ezt sikerül megszüntetni, akkor a nyálfolyást is. Segítségedre lehetnek egyes illóolajak, mint az eukaliptusz vagy a kamillaforrázat inhalálása is.


2# Alvópóz megváltoztatása


Ez elég egyértelműnek hangzik, ugyanakkor úgy gondolhatjuk, hogy nem kivitelezhető, hiszen álmunkban sokat forgolódunk. De tudatosan a hátunkon elaludva sikerrel kiküszöbölhetjük a nyálfolyást és a pózt is lehet tartani, ha elhatározzuk, hogy mostantól úgy alszunk. Akár ki is párnázhatjuk magunkat.


3# Alvási apnoe


Ilyenkor éjszaka a normál légvételek között 1-1 kimarad, amit hirtelen horkantó hang követ és egyben szakít is meg. Ez folyamatosan megzavarja az alvás minőségét és kialvatlanság, fáradtság érzését keltheti. Akár a nyálfolyás is kiváltó tényező lehet, ezért fontos, hogy orvosoddal konzultálj ilyen esetben.


4# Súlycsökkentés


A túlsúly nagy befolyást gyakorol az alvás minőségére, alvási apnoét is képes okozni.


5# Speciális eszközök használata


Az orvosod adhat tanácsokat olyan eszközöket illetően, amelyek segítségedre lehetnek túlzott nyálfolyás esetén. Ezek lehetnek különféle fogászati eszközök, amelyek jobb szájzáródást biztosítanak, segítik a nyelést és a jobb alvást.


6# Győződj meg róla, hogy a megfelelő gyógyszert szeded-e


Ha rendszeresen gyógyszert szedsz, akkor győződj meg róla, hogy mellékhatásként nem szerepel-e túlzott nyálfolyás. Egyes antibiotikumok képesek fokozott nyálelválasztást eredményezni, ami az éjszakai nyálfolyáshoz vezet.


Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)