Nem kevés pénzzel segítik a mélyszegénységben élő nyugdíjasokat, fejenként akár 100 ezer forintot is kaphatnak!



Nem kevés pénzzel segítik a mélyszegénységben élő nyugdíjasokat, fejenként akár 100 ezer forintot is kaphatnak!

A nyugdíjszakértő már kiszámolta.

Tízezer forint nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok a novemberi nyugdíjukkal együtt  Farkas András nyugdíjszakértő, aki Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjúja alapján számolta ki az összeget. A kormányfő ugyanis arról beszélt, hogy 4 százalékos GDP-növekedés alapján várható a nyugdíjprémium.

A számítási képlet a következő:

a novemberi ellátás egynegyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell megszorozni annyival, amennyivel a GDP tényleges növekedése meghaladja a 3,5 százalékot (de legfeljebb 4-gyel). 4 százalékos várt növekedés esetén a nyugdíjprémium maximuma 20.000 x 0,5 = 10.000 forint.

Ez annyit jelent, hogy a 2,5 millió jogosultnak az állami költségvetés legfeljebb 25 milliárd forintot osztana szét.

A szakértő szerint a nyugdíjprémiumra félretett pénzt (ami 68 milliárd forint volt) inkább a kisnyugdíjasok között kelletne szétosztani.

– A 13. havi nyugdíj visszavezetésével okafogyottá vált nyugdíjprémiumra szánt összeget ne a két és félmillió lehetséges jogosult között porlasszák el (ugyan mit ér egyszeri tízezer forint a megvadult infláció közegében), hanem a mélyszegénységbe süllyedő 300 ezer nyugdíjas között osszák szét szolidaritási segélyként, hogy a téli hónapokban ezek a szerencsétlen sorsú nyugdíjasok se haljanak éhen vagy fagyjanak meg. Az ő részükre a 68 milliárd forintos tartalék egy részéből akár 100 ezer forintos fejenkénti szolidaritási segély lenne adható, miközben maradna 25 milliárd forint a “rendes” nyugdíjprémiumra is - mondta Farkas András.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)