Mákos kalács: nálunk Karácsonykor ez van “bejgli” helyett: nagyon finom, sokáig eláll és hetekig finom puha marad



A bejgli elválaszthatatlanul hozzátartozik az ünnephez. Ez a mákos kalács azonban a mákos bejgli méltó alternatívája lehet, mivel könnyebb elkészíteni, és nagyon sokáig friss marad! Íme:

Az alábbiakra lesz szükséged hozzá:


Tésztához:

Fél liter tej;

Tíz deka zsír;

Kettő evőkanál cukor;

Öt deka élesztő;

Nyolcvan deka finomliszt;


Töltelékhez:

Negyven deka darált mák;

Kettő deci tej;

Húsz deka cukor;

1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve;

meggy


Kenéshez:

Egy tojás sárgája;

Fél deci tej


Így készítsd:


A tésztához olvaszd fel a zsírt a tejben. Várd meg, hogy kicsit kihűljön a tej. Ekkor mehet bele a cukor, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni. A liszthez add a sót, majd a tejes-élesztős keveréket és dolgozd össze. Letakarva, közepes hőmérsékleten hagyd duplájára kelni.

A mákot keverd a cukorhoz, ezután pedig  öntsd le a forró tejjel. Hagy kihűlni, és csavard  bele a citrom levét, a héját meg reszeld hozzá.

A már megkelt tésztát gyúrd át, oszd ketté. Nyújtsd ki őket téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot tervezel (de tudnod kell, hogy a tészta még kelni fog), kend meg a töltelékkel, szórd meg meggyel, majd tekerd fel.

A kalácsokat helyezd bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és húsz percig keleszd. A tojás sárga és tej keverékével kend le a tetejét.

A tepsit tedd a még hideg sütőbe, majd száznyolcvan fokon süsd aranybarnára a kalácsokat!

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)