Szűkölködik Mészáros Lőrinc? Olyan dolog történt, ami miatt sokan arra következtetnek, hogy egyre szegényebb lehetSorra zárja be fiókjait a Mészáros Lőrinc-érdekeltségű bank

A Takarékbank Zrt. az elmúlt években – különösen a pandémia alatt – megváltozott bankolási szokásokkal indokolta a fiókbezárásokat a Népszava kérdésére, ám hiába kérdeztek rá, konkrét számokkal és településnevekkel nem szolgált. Arra sem tért ki, hogy a kis falvakban, ahol jellemzően egyre öregedik a lakosság, mennyiben tudják követni az idős emberek a korszerű, online, mobilapplikációs bankolási szokásokat.

A jegybank adatbázisa szerint az év elején 1799 bankfiók üzemelt az országban, ami közel 60 százalékkal kevesebb, mint 2008-ban a gazdasági világválság kirobbanásakor. A legtöbb bankfiókot, 713-at a Takarékbank üzemeltette, ám az MNB országos bankfiók-kereső adatbázisában jelenleg már csak 564 takarékbankos található – írja a Népszava.

A fiókbezárásokkal jelentősen megnőtt a bankfiókkal nem rendelkező települések száma: 2008-ban 1729, egy éve 2456 – köztük 11 város – ilyen akadt az országban, s a fiók-bezárások miatt ezen időszak alatt 950 ezerről kétmillióra nőtt azon lakosok száma, akiknek lakóhelyén nincs bankfiók. Ráadásul a pénzintézeti fiókok elhelyezkedése is egyenetlen, nagy részük a fővárosban, a megyeszékhelyeken és az agglomerációkban található, a nagyvárosoktól távolabb eső településeken csak elvétve találni.

– Megváltozott a bankfiókok funkciója és kihasználtsága, ezért a Magyar Bankholding modernizálja az MKB Bank és a Takarékbank fiókjait, s a modernizáció keretében a Takarékbank úgy döntött, hogy több kisebb, jellemzően heti két-három napot nyitva tartó kirendeltségét összevonja egy környező településen lévő nagyobb fiókkal – válaszolta a lap megkeresésére a Takarékbank kommunikációs osztálya. – Az új, nagyobb fiókokat úgy jelölték ki, hogy azok könnyen megközelíthetőek legyenek valamelyik kistérségi központban vagy közlekedési csomópont közelében, jellemzően öt-tíz kilométer távolságra.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)