Óriási hidegzuhany! Újabb drágulás a boltok polcain, ilyen árakra kell készülnünk... Te jó ég! Hogy fogjuk ezt megfizetni?!Ismét jókora kellemetlen meglepetést okozott a magyarországi inflációs adat, hiszen a KSH júliusra éves alapon 13,7%-os drágulást mért, míg a Portfolio elemzői konszenzusa 13%-os áremelkedést vetített előre a júniusi 11,7%-os ütem után. Ez azt jelenti, hogy újabb 24 éves csúcsra száguldott az infláció, jórészt az élelmiszerárak nagyon durva, havi alapon 4,1%-os, éves szinten 27%-os drágulása nyomán. A teljes infláció a KSH adatai szerint havi alapon szintén nagyon dinamikusan, 2,3%-kal emelkedet

Amint a bevezetőben jeleztük: rendkívül erős árnyomásra utal az, hogy a szezonálisan kiigazított negyedéves évesített maginfláció 27,5%-ra ugrott, azaz ha olyan egy éven keresztül olyan árfolyamatok zajlanának, mint ami az elmúlt 3 hónapban történt, akkor ilyen magas lenne az éves maginfláció amit most 16,7%-osra mért a KSH. Mindez azt is jelzi, hogy továbbra is nagyon erős átárazódási folyamatok zajlanak a gazdaságban és ahogy fent írtuk: az adatok egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy az hogy az MNB-nek határozottan tovább kell haladnia a monetáris szigorítás útján. Erre a piac is számít, hiszen a határidős kamatláb-megállapodások a következő 3 hónapra azt árazzák, hogy rövid bankközi kamatok 13% környékére fognak emelkedni, azaz az MNB a mostani 10,75%-os alapkamatot még érdemben fogja emelni. Ezek a várakozások is magyarázhatják azt, hogy a forint az inflációs adat közzétételek utáni percekben előbb gyengült, majd erősödni tudott.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)