Döntöttek: Módosítják a trianoni határt!A szlovák kormány szerdán jóváhagyta azt a határozatot, amely módosítja az Ipolynál Magyarország és Szlovákia határát.

A folyó mentén összesen 177 802 négyzetmétert cserélünk ki Szlovákiával. A I. világháborút lezáró trianoni békeszerződés az Ipoly folyó medrét jelölte meg a két ország határaként, de mivel a folyómedrek állandó változásban vannak, vízgazdálkodási okokból van szükség a határ megváltoztatására.

Az Ipolynak új medret alakítanak ki, emiatt változik a határ és a két ország között összesen több mint 177 ezer négyzetméternyi területet kell kicserélni. A módosítást a szlovák kormány jóváhagyta, de még a szlovák parlamentnek is el kell fogadnia azt, és életbe kell léptetni a szlovák-magyar megállapodást az államhatárokról, amely Amszterdamban köttetett és legutóbb 1956-ban változott – írja a körkép.sk.


Ezek a szlovák falvak érintettek:


Leléd (Leľa)

Ipolyszalka (Salka)

Ipolykiskeszi (Malé Kosihy)

Ipolyszakállos (Ipeľský Sokolec),

Szete (Kubáňovo)

Ipolyság (Šahy)

Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka)


Ezek a magyarországi települések érintettek:


Letkés

Ipolytölgyes

Perőcsén

Tésa

Hont
Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)