Varga Judit kimondta az igazságot: A magyar kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást, ekkora összegről van szó:Az Országos Bírói Tanács (OBT) június 13-i ülésén ott volt Varga Judit igazságügyi miniszter is, ami meglepő, hiszen ezekre az ülésekre az Igazságügyi Minisztériumot tanácskozási joggal hívják meg és általában nem a miniszter, hanem egy államtitkára megy el. A múlt hónapban azonban Varga Judit személyesen számolt be az új kormány prioritásairól és válaszolt a bírók kérdéseire.

A költségvetés az most abszolút az egész európai gazdasági recesszióra figyelemmel született meg, tehát nagyon nagy megszorítások vannak benne, ugye, a honvédelmi és a rezsivédelmi alap is egy olyan újítás, amely a helyzetre reagál

– mondta Varga Judit az ülés jegyzőkönyve szerint.

A „megszorítás” szót eddig a kormány nagyon következetesen kerülte. A Magyar Narancs idézte fel, hogy Orbán Viktor június 27-én az ellenzék kritikáira reagálva azt mondta a parlamentben, hogy „nincs megszorítás és nem is lesz”.

Varga Mihály már szintén többször visszautasította azokat a felvetéseket, hogy a költségvetés megszorításokat tartalmazna. A pénzügyminiszter június 13-án a baloldali lapok riogatásának titulálta a megszorítás vádját.

„Erősödik a magyar gazdaság teljesítménye, csúcson a foglalkoztatás, kisebb az adóelkerülés, így a folyamatosan csökkenő adók ellenére is magasabb bevétellel számolhatunk”

– írta közösségi oldalán.

Az igazságügyi miniszter azután használta a megszorítás szót a jegyzőkönyv szerint, hogy elismerte, nagy szükség lenne az igazságügyi alkalmazottak béremelésére, de sajnos forrás az nincs rá. Varga Judit azt is elmondta, hogy a bírók az elmúlt három évben 68 százalékos béremelést kaptak, ám a kormány el van maradva az igazságügyi alkalmazottak illetményével.

„A piaccal vagyunk versenyben, én magam is tudom személyes beszámolók tapasztalataiból, hogy a Tescóval meg egyéb cégekkel versenyeznek a bíróságok, amikor a jó leírókról vagy jó hivatalnokokról van szó, és ugye itt a bíróságok működésének kulcsszereplőiről van szó. Itt is igyekszem valamit tenni, bár sajnos azt meg kell hogy említsem, hogy egy válságos időszak következik Európára, tehát látszik a recessziónak a fellege mindenfelé, a háború és a háborúból fakadó energiaárnövekedés, amely a jövőben is velünk fog élni mind Európában, mind a világban, nyilván befolyásolni fogja a költségvetés mozgásterét”

– fejtette ki a miniszter.

Varga Judit elismerte, hogy az alacsony fizetések miatt az igazságügyi alkalmazottak méltatlan hivatásrendben kénytelenek gondolkozni, azonban Varga Mihálynak minden emelkedő tételre nemet kell mondania.

A Magyar Narancs cikkének megjelenése után az igazságügyi miniszter az alábbi közleményt küldte el a lapnak:

„Varga Judit igazságügyi miniszter az OBT ülésén a már korábban megfogalmazott, sajtóban megjelent intézkedésekre célzott, ezt a jegyzőkönyv szövege is alátámasztja. A magyar kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást. A kabinet 10 százalékkal csökkentette a minisztériumok költségvetését, ami 2022-ben 581 milliárd forint, jövőre pedig 500 milliárd forint megtakarítást jelent. Az állam önmagán spórol, a magyar embereket azonban a Kormány megvédi a háború káros gazdasági következményeivel szemben. Ezért hoztuk létre a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot, valamint ezért vetettünk ki extraprofit-különadót a nagyvállalatokra. A magyar emberek biztonságát, a nyugdíjakat, a családtámogatásokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést továbbra is meg fogjuk védeni.”

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)