Rendkívüli figyelmeztetést adott ki a NASA: pusztító napvihar érheti el a Földet ami ekkor érkezik, ilyen károkat okozA NASA napviharra vonatkozó figyelmeztetést adott ki, miután a Napon kitörés történt, amely erőteljes mágneses napszelet szabadított el bolygónk felé.

A szakértők most azon fáradoznak, hogy megoldást találjanak a Föld védelmének megerősítésére a veszélyes űridőjárás ellen, mivel egy különösen erős kitörés komoly pusztítást okozhat.

A napviharok a Nap felszínén zajló elektromágneses energia robbanásai miatt következnek be, és általában a sarki fények fokozott láthatóságától kezdve, a rádiós kommunikáció bizonyos frekvenciáinak néhány órára történő megszakításáig terjedő hatásokkal járnak.

Az erősebb napviharok azonban képesek akár műholdakat is megsemmisíteni, és az elektromos hálózatokat a bolygó nagy részén destabilizálni. Most, hogy a világ a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonásával, a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia mellett tette le a voksát, a villamosenergia-hálózatok kiépítése fontosabbá vált, mint valaha.

Amikor 1859-ben a hírhedt Carrington-jelenség csapott le a Földre, a Napból származó plazma és mágneses mező robbanása állítólag szikrákat szórt a távíróoszlopokba Európa- és Észak-Amerika-szerte. David Wallace a Mississippi Állami Egyetem villamosmérnöki tanszékének klinikai adjunktusa korábban arra figyelmeztetett, hogy ha egy, a Carrington-eseményhez hasonló geomágneses vihar most érné el a Földet, annak a következményei „katasztrofálisak” lennének.

A villamos energiától és a fejlődő technológiától való egyre növekvő függés miatt bármilyen zavar több trillió dolláros anyagi veszteséget és a rendszerektől függő életek veszélyeztetését eredményezheti. A vihar az emberek által nap mint nap használt elektromos rendszerek többségét érintené– mondta a professzor az Expressnek.


Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)