Nem is gondolnád! Erre szórják a magyar nyugdíjasok a pénzüket, teljesen feleslegesen, utána meg panaszkodnak, hogy nincs nekikErre költenek leginkább a nyugdíjasok, na persze nem csak ők, de ez a réteg a nincsből és a kevésből is képes ezen alkalmakkor mélyen a zsebébe nyúlni vagy akár az utolsóját is elkölteni:


A felmérések azt mutatják, hogy a legtöbben online válogatnak ajándékot, a szeretteinknek különlegesebb alkalmakkor pedig hajlandóak vagyunk mélyebben is a zsebünkbe nyúlni. Ezen kívül vannak olyan ünnepek, ahol még mindig sablonos ajándékokat adunk, ezért egyre nagyobb színteret kapnak az egyedi meglepetések is.


Ünneptől függően változó, hogy mennyit költ egy átlagos magyar ajándékra, azonban jellemző, hogy még mindig jócskán a zsebünkbe nyúlunk, ha a szeretteinkről van szó. Gyermeknapra és Húsvétra kevesebbet költünk,Valentin-napra, születésnapokra, esküvőkre és karácsonyra bátrabban szánunk nagyobb összeget az ajándékokra. Több alkalomra még mindig sablonos ajándékokkal készülünk, azonban a felmérések alapján egyre többen vásárolnak online, és hajlandóak vagyunk több időt is eltölteni azzal, hogy a tökéletes ajándékot válasszuk ki szeretteinknek.

Egy korábbi felmérésből kiderült, hogy bár egyre kevesebb embernek ajándékozunk, nekik mégis megfontoltabban választunk meglepetést. Nagy népszerűségnek örvendenek az egyedi ajándékok is, mint egy személyreszabott portré, éttermi vacsora, vagy utazás. Bár még mindig akad, aki utolsó pillanatra hagyja az ajándékvásárlást, azért a magyarok zöme azért időben gondoskodik a meglepetésekről.

A vásárlók 70,3 százaléka házastársát, élettársát ajándékozza meg egy-egy ünnep alkalmából, 56,6 százalékuk a szülőknek is vesz valamit. A megkérdezettek közel fele 3-4 héttel az ünnep előtt kezdi el az ajándékok beszerzését, míg a női válaszadók 19,7 százaléka igen korán, akár 2-3 hónappal korábban is nekilát az ajándékok megvásárlásnak. A karácsonyi ajándékok kiválasztása esetén a fiatalabb, 27-35 éves korosztály 35,6 százaléka gondosan összeállított listával vág bele az ajándékok beszerzésébe. Vannak azonban olyanok is, akik nem készülnek előre: a kutatásban résztvevő férfiak, valamint a 45-53 éves korosztály mintegy 10 százaléka állította, hogy nem tudja előre, kinek mit szeretne adni, inkább vásárlás közben, a kínálat alapján hoz spontán döntést.

Ajándékvásárlásban a netes vásárlás az, ami tarol, sőt, az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Az Eurostat közelmúltban közzétett adatsora szerint a 2016-os 48 százalékhoz képest tavaly már a hazai internethasználók 74 százaléka vásárolt webáruházból. Az öt év alatt bekövetkezett 26 százalékpontos bővülés a második legmagasabb az Európai Unióban, mindössze egyetlen egységgel maradt el az aranyérmes cseh mutató mögött. Az internetes, és csomagküldő kereskedelem felpörgését látványosan igazolja a hazai statisztika is. Az online értékesítés éves forgalma tavalyelőtt lépte túl először az ezermilliárd forintot, 2021-ben pedig jócskán 1300 milliárd forint fölé nőtt.

A legutóbbi december a legerősebb havi adatot hozta 148 milliárd forinttal, a megelőző hónap 147 milliárdos csúcsát adva át ezzel a múltnak.

Ráadásul már nem csak klasszikus webshopokon szerezhetünk ajándékokat, hanem olyan alternatív oldalakon is, mint a Brancs közösségi finanszírozási oldal, ahol szintén akár ajándékot is válogathatunk. Az oldalon ráadásul nagyot mennek a kézműves ötletek is.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)