Nyugdíjasok és 65 év felettiek figyelem! Megérkezett a hír amit NAGYON vártunk ! Ezt a dátumot jól jegyezze meg és írja is fel!
A rohamosan gyorsuló infláció egyre súlyosabb helyzetet idéz elő a nyugdíjasok megélhetésében, állítja az érdekvédelmi szervezet / Fotó: Ringier Archív A nyugdíjas érdekvédelmi szervezet szerint elviselhetetlen terhet jelent a 160 ezer forint alatti ellátást kapó nyugdíjasoknak az élelmiszerárak növekedése, ezért újabb emelés miatt fordultak a kormányhoz.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) közleményben szólítja fel a kormányt, hogy döntsön a kisnyugdíjak további emeléséről. Mint írják, az élelmiszerek árának általános növekedése mellett drasztikuson emelkedett az alapvető élelmiszerek ára: a margariné 33,6 százalékkal, a burgonyáé 28,3 százalékkal, a kenyéré 27,9 százalékkal, a száraztésztáé 23,6 százalékkal, a száraz hüvelyeseké 23,3 százalékkal, a sajté 21,8 százalékkal, a baromfihúsé 21,4 százalékkal, a friss zöldségé 19,6 százalékkal, a péksüteményeké 18,7 százalékkal, a zsiradékoké 18,4 százalékkal, a liszté 18 százalékkal, a marhahúsé 17,6 százalékkal.

„A rohamosan gyorsuló infláció egyre súlyosabb helyzetet idéz elő a nyugdíjasok megélhetésében. A kétszámjegyű infláció által előidézett nehézségeket súlyosbítja, hogy arra kell számítani: az élelmiszerárak az idén 15 százalékkal emelkednek. Ilyen magas élelmiszerár-emelkedés legutóbb negyedszázaddal ezelőtt, 1997-ben fordult elő. A gyorsuló élelmiszerár-emelkedés következtében a nyugdíjas fogyasztói kosárral számolt infláció az év hátralévő időszakában gyorsabban nő az általános inflációnál. Ezért elengedhetetlen, hogy a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások júliusban 5 százalékkal emelkedjenek” – idézi az mfor.hu a közleményt, ami kitér arra is, hogy a kisnyugdíjasok helyzete még súlyosabb, és ez már megélhetési válsággal fenyeget.

Az infláció szerkezete, az alapvető élelmiszerek árának 20 százalékot meghaladó emelkedése elviselhetetlen terheket jelent az átlagot el nem érő nyugdíjjal rendelkezők számára. Ennek enyhítésére a 160 ezer forintot meg nem haladó ellátásokat júniusban a fenti 5 százalékon felül 3 százalékos kiegészítő emelésben kell részesíteni. Ellenkező esetben idős emberek tömege kerül súlyos megélhetési válságba.

A nyilatkozatot az érdekvédelmi szervezet az Idősügyi Tanács elnöki tisztét betöltő Orbán Viktor miniszterelnöknek és Varga Mihály pénzügyminiszternek is elküldte. A kormány múlt héten döntött arról, hogy az év eleji 5% után újabb 3,9%-os nyugdíjemelés lesz. A magyar kormányfő aláírásával megjelent rendelet kiemeli, hogy a 2022. júliusra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben folyósítják.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)