Békebeli aranygaluska vaníliakrémmel



Az aranygaluska vaníliakrémmel az egyik kedvenc édes ételem, amit nagymamám és anyukám is sokszor készített nekünk, lurkóknak. Máig csodálom, hogy volt idejük a sok munka mellett ezt a csodát elkészíteni. Sajnos az elkészítése sokáig tart, és ez az oka, hogy évente csak egy-két alkalommal van terítéken. Idén megfogadtam, hogy ebben az évben többször kerül majd az asztalra ugyanis mi imádjuk a kelt tésztát, és a finom és édes vaníliakrémnek se tudunk ellenállni. Egyik nagy előnye, hogy a tészta lefagyasztható, így ha legközelebb készítem, akkor biztos dupla adagot, és a maradékot lefagyasztom.


Hozzávalók:


Tészta:


500 g rétesliszt

100 ml olaj

kb. 300 ml tej

2 ev. kanál kristálycukor

csipet só

20 g élesztő (1/2 kocka)


Krém:


2 l tej

3 csomag vanília ízű pudingpor (3 x 37-40 g)

3 db tojás sárgája

ízlés szerint rum

100 g kristálycukor (cukormennyiség ízlés szerint)

1 csomag vaníliacukor (20 g)



Elkészítés:


Tészta: én a tésztát kenyérsütőgéppel készítettem. Először a folyékony, majd a száraz hozzávalókat adtam hozzá. Én a 300 ml tej helyett 150 ml tej és 150 ml víz keverékét használtam, de készítettem már 300 ml növényi eredetű tejből is. Ha valaki a kézi tésztakészítés mellett dönt, akkor először 100 ml langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadunk 2 evőkanál cukrot. A kovászt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, beleöntjük a folyékony, nedves hozzávalókat, majd nedves, nem tapadós tésztává gyúrjuk. A tésztát kendővel letakarjuk, meleg helyen megkelesztjük. Ezután egy liszttel beszórt nyújtódeszkára rakjuk.

A tésztát kinyújtjuk (nem kell nagyon vékonyra, kb. 1 cm-es vastagságúra szoktam) és kis pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk ki a tésztából. A galuskákat szorosan egymás mellé tesszük egy alaposan beolajozott tepsibe, és mielőtt beletesszük őket, a galuskákat is beolajozzuk (minimum olajos kézzel dolgozunk). A galuskákat a tepsiben további 30-40 percig kelesztjük. A maradék tésztából (ami megmaradt a kiszaggatás után) újabb tésztát formázunk, amit kinyújtunk, és újabb aranygaluskákat szaggatunk ki belőle. A tepsit 180 fokos sütőbe tesszük és 25 percig sütjük. A még meleg galuskákat tányérra szedjük és ráöntjük a forró és finom krémet.


Krém: kb. 300 ml hideg tejben csomómentesre keverjük a pudingport. A tálban, amiben a krémet elkészítjük, a tojások sárgáját a kristálycukorral és vaníliacukorral habosra verjük. Ehhez apránként hozzákeverjük a maradék tejet, felforraljuk, végül beleöntjük a pudingporos hideg tejet és sűrű pudingot főzünk. A forró pudingba ízlés szerint adhatunk rumot vagy rumaromát, de ez a lépés elhagyható.

Megjegyzés: Ha valamiért a tejet ki kell hagyni a receptből, akkor az helyettesíthető növényi eredetű tejjel. A képen látható aranygaluska vaníliakrémmel laktózmentes tejből készült. A maradék, szósz nélküli aranygaluskát a tepsiből kivesszük és le is fagyaszthatjuk. Ha éppen nincs kéznél semmilyen étel, akkor csak kiolvasztjuk, és frissen főtt pudinggal tálaljuk.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)