Azt tudod mit jelent, ha a bal tenyered viszket? Miért seperték régen a ház elejét? És ha a kakas egész nap kukorékol?



És ha az eloltott gyertyát lángra tudják  fújni? 

Ezek persze babonák, hiedelmek, csak egy részük az, ami megfigyelésen alapul – de attól még sokan hisznek benne.

Vagy ha nem is hisznek, akkor is ismerik – és időnként fel is hozzák: megemlítik, mert olyan jópofa dolog… Mint ahogy az is, hogy viszket a talpad? Táncolni fogsz!Ha az orrod viszket – ezt szinte mindenki ismeri – rövidesen bosszúságod lesz.Kipirult az arcod hirtelen?  – Ez a régiek szerint azt jelentette, hogy valahol éppen szapulni kezdtek.Azt is hallottad nyilván már gyerekkorodban, hogyha a tenyered viszket, akkor vagy jön, vagy megy a pénz. Ha a jobb tenyered viszket, akkor pénzt fogsz kapni. Viszont ilyenkor nem szabad megvakarni, mert akkor kivakarjuk a pénzt. Annyit tehetünk, hogy beleköpünk és azt mondjuk: apád-anyád idejöjjön. Ellenben ha a bal viszketős, akkor viszont pénzt fogsz kiadni. Arra nincs adat, hogy ez a tenyér vakarásával sztornózható-e.

Azt is nyilván ismered, hogyha viszket az orrod, akkor bosszúságod lesz. Ha a jobb szemed viszket, akkor sírni fogsz, ha a bal, akkor viszont örömöd lesz.

Nem jó jel, ha viszket a hátad, mert akkor verés áll a házhoz.

Ha az orrod alatt érzed, akkor vendéged lesz, méghozzá bajuszos, ha az állad, akkor meg szakállas…

Azt is hallottad már biztos, hogyha cseng a füled, akkor hírt fogsz kapni. Ha a jobb füled cseng, akkor rossz lesz a hír, ha a bal, akkor jó.

Ennek van egy változata is, viszont ehhez két ember kell. Ha cseng a füled megkérdezed a másiktól: Melyik fülem cseng.

Ha eltalálja melyik, akkor övé lesz a hír, ha nem, akkor meg a Tied.

Ha az állatoknak nagy kedvük van, szaladgálnak, ugrándoznak – akkor időjárás változás lesz, nagy széllel. Amúgy ez valós dolog, megfigyelhető az állatvilágban, sőt még a gyerekeknél is, pedagógusok a megmondhatói.

Ha hangosan ordítozik a szomszéd szamara, az is szeles időt jelez. Van, ahol ezt esőhöz is kötik.

Ha a madarak a porban fürödnek, akkor esős idő lesz.  Ugyanez a helyzet, ha hangyák csoportban gyülekeznek, akkor is eső várható, – ha meg a bábjaikat is viszik, akkor felhőszakadás lesz, vagy vihar.

Ha hirtelen ketten megszólaltok és ugyanazt mondjátok, akkor váratlan vendég jön. Ugyanez a helyzet akkor, ha az ételből leesik a földre. Ilyenkor szokás lefújni, és bekapni a falatot, hogy maradjon otthon. Nem szerették a váratlan vendéget, az nem jót jelentett. Az is váratlan vendéget jelentett, hogyha az asztalról leesett egy kés, vagy olló, és hegyivel beleállt a padlóba.

Ugyanezt jelenti az is, ha a kakas megáll a pitvarajtóban, és onnan kukorékol. Vendéget jelez.

Ha a macska egész nap mosakodik, akkor esőt vár.

Eső lesz akkor is, ha a kakas be sem fogja a “száját” – egész nap kukorékol.

Ellenben ha a tyúk elkezd kukorékolni, az szerencsétlenséget hoz.

Ha az elfújt gyertya lángra lobban, akkor a fiú pap lesz.

Ha a házba berepül a denevér, akkor szerencsétlenség lesz.

Ha kiborul a só, akkor az veszekedés jele. Ha a lakodalomban borul ki, akkor pedig rossz házasság lesz. Ugyanezt jelentette az is, ha kiborult a bor.

Szerencséje lesz annak, akire pók mászik. Viszont ha valaki leveri a fecskét, akkor nagy szerencsétlenség éri a házat, akár még le is éghet.

Ha valaki az összes gyertyát egy levegővel elfújja a születésnapi tortáján, akkor az kívánhat valamit magában, és teljesülni fog.

És ha a kutya megáll a ház bejáratánál, aztán keservesen elkezd vonyítani, nyüszíteni, akkor nagy eséllyel haláleset lesz…

Ez sokszor beigazolódott – persze akkor, amikor súlyos beteg volt a háznál. A kutya megérezte a közeledő halált.

És ugyanennek volt a jele az is, ha a betegről menekülni kezdtek a tetvek, és más élősködők – akkor a régiek tudták – nem sok ideje van hátra…

Ez utóbbi megint olyan dolog, ami megfigyelésen alapult, sokszor beigazolódott.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)