Hétvégén Balatonon jártunk, de ezt a lángost megemlegetjük még sokáig!Ezt üzenem a szakácsnak!A hétvégén Balatonon pihentünk, és betértünk Balatonmáriafürdőn egy lángosozóba. Tudom, most valami egetrengető panaszkodásra gondolnak, de ez nem erről fog szólni. Életemben nem ettem még ilyen finom tésztájú és ilyen finom ízű lángost, mint ott abban a kis büfében. A kiszolgálás mondhatni étterem szintű volt, és az ízek nagyon jól harmonizáltak.

Szeretném öregbíteni a jó magyar balatoni lángos hírnevét, és köszönöm, hogy ilyen remek vendéglátóhelyek vannak még a Balatonon!

A lángost a magyar konyha klasszikusának tartják, sőt egyenesen hungarikumként emlegetik, pedig nem az. Sőt, nem is osztrák, ahogy sokan tartják. A lángosunk leginkább török. Horváth Dezső, gasztronómiai szakíró legalábbis azt állítja, írásos bizonyítékai vannak, hogy a kemencében sütött, sós kelt tészta receptjét török szakácsok hozták el hozzánk. Tőlünk és Csehországból terjedt el Ausztriában is, ahogy az egész Balkánon ismerik. Mégis miért mondjuk hungarikumnak?

– Azért gondolhatják sokan annak, mert egész Európában nálunk terjedt el leginkább – mondta Horváth Dezső. – Annyi lángossütő, mint Magyarországon, biztosan nincs máshol. Ráadásul feltehetően az is tőlünk származik, hogy olajban sül, mert az gyorsabb. A lángos eredeti receptéhez hasonló ugyanis már az ókori leírásokban is szerepelt. Mióta kenyér van, langallót is sütnek. A kemence viszont lassú dolog, egy büfében pedig az olajsütés könnyebben kivitelezhető, így csinálhatott magának ekkora karriert a lángos, ami a mai változatban, kezdetektől piaci, vásári étel volt.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)