Putyin újabb területet csatolhat Oroszországhoz: a régió új vezetése már be is jelentette, hogy...A dél-ukrajnai Kherson - Herszon megye Oroszország által kinevezett új politikai vezetése arra készül, hogy felkérje Vlagyimir Putyin orosz elnököt a régió Oroszországhoz csatolására – írta szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál, idézve egy Moszkva-barát helyi vezetőnek a RIA Novosztyi orosz hírportálnak adott interjújából.

„Herszon városa Oroszország része, Herszon megye területén nem jön létre Herszoni Népköztársaság (a kelet-ukrajnai szakadár területek mintájára), és nem lesz népszavazás a terület hovatartozásáról. Egyetlen rendelet lesz, amely a megye vezetésének az orosz államfőhöz intézett azon kérésén alapul, hogy a régió az Oroszországi Föderáció részévé váljon”

– jelentette ki az interjúban Kirilo Sztremouszov, a február 24. óta csaknem teljesen orosz ellenőrzés alá került megye Moszkva által kinevezett új kormányzó-helyettese.

A kormányzó-helyettes szerint az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krímmel szomszédos Herszon megye az év végére teljesen átkerül az orosz törvényhozás fennhatósága alá, a területet irányító hatalmi struktúra pedig – szavai szerint – az orosz régiókkal megegyező módon épül majd fel.

Sztremouszov hozzátette, hogy Herszon megyében a rubelt forgalomba hozó bank május végéig megkezdi működését, és a jövőben integrálni fogják az orosz központi bankba. Kijelentette továbbá, hogy az orosz fegyveres erők teljesen elvágták Ukrajnát az Azovi-tengertől, miután a hadműveleteikkel összekötötték a herszoni és a zaporozzsjai régiókat a donyecki szakadár “népköztársasággal”.

Erre reagálva Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a Moszkvával tárgyaló ukrán békeküldöttség tagja a Twitteren azon meggyőződését fejezte ki, hogy az ukrán hadsereg visszafoglalja Herszon megyét.

Közben Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója a Facebookon közölte, hogy „az orosz megszállók jogosulatlanul elzárták a Harkiv megyei Sebelinka és a Luhanszk megyei Novopszkov főgázvezeték csapjait, ennek következtében a luhanszki és a donyecki régió lakói ukrán gázellátás nélkül maradtak”.

Azt állította, hogy szerdán reggel a Gazprom orosz állami gázvállalat leállította a gázszállítást a Szohranyivka mérőállomásra.

Az Ukrajinszka Pravda hozzátette, hogy szerda délelőtt 11 órakor az ukrán gázszállító rendszer „az orosz oldal beavatkozásai miatt” leállította a földgáz átvételét a Szohranyivka állomáson, amelyen keresztül Ukrajna EU-ba irányuló tranzitjának egyharmada halad át.

Az ukrán fél azt javasolta, hogy az ukrán ellenőrzésű területen lévő Szudzsa pontba irányítsák át a földgázt, ezt azonban a Gazprom elutasította.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)