Innen tudhatod, hogy valahol vérrög van a testedben




Ha valahol vérrög keletkezik a vénákban, az fájdalmas és nagyon veszélyes, akár mélyvénás trombózis is lehet a vége. A mélyvénás trombózis olyan, mint amikor egy útakadály (vérrög) miatt óriási dugó keletkezik az autópályán (véráramlás), így nem jut el a vér és a vérrel együtt az oxigén a sejtekhez. Különösen veszélyes akkor, ha a vérrögből leszakad egy darab, és eljut a tüdőartériába - ilyenkor tüdőembóliát okoz, ami könnyen végzetes lehet. Vannak figyelmeztető jelek, amelyek arra utalnak, hogy valahol a szervezetben vérrög van, ami megnehezíti a véráramlást. Ha ezeket idejében észleled, és elmész orvoshoz, elejét veheted a tragédiának.


1. Duzzadt a lábad.


A mélyvénás trombózis leggyakoribb tünete a puffadt, duzzadt láb és kar. Ha keveset mozogsz, állómunkát végzel és estére bedagad a lábad, az még nem ad okot különösebb aggodalomra, de érdemes egy kicsit többet mozognod, mert ez elősegíti a vénás áramlást. Akkor kell vérrögre gyanakodni, ha a lábad hirtelen dagad be, és fáj is.


2. Fáj a kezed vagy a lábad.


Legtöbbször a mélyvénás trombózis lábdagadással jár együtt, de van, amikor nincs más előjele, csak a fájdalom a végtagokban. Gyakran tévesztik össze izomgörccsel vagy -húzódással, így a problémát nem fedezik fel. A vérrög okozta fájdalom erősödik, ha sétálsz vagy amikor visszafeszíted a lábfejed. Ha megmagyarázhatatlan fájdalmat érzel a lábad ban, és mozgásra nem javul, ráadásul a bőröd kissé elszíneződött és meleg, jobb, ha orvoshoz mész.


3. Piros csíkok vannak a lábadon.


Ha a lábadon hosszanti vörös csík jelenik meg, vagy több piros folt, az a mélyvénás trombózis jele lehet, főleg, ha a nyomásra érzékenyek és melegek.


4. Fáj a mellkasod.


A mellkasi fájdalmat szívrohamnak gondolhatod, de tüdőembólia is lehet - a két betegség tünetei hasonlóak. Szívroham esetén a hirtelen fellépő fájdalom kisugárzik a karba, a nyakba vagy az állkapocsba. A tüdőembólia miatt fellépő mellkasi fájdalom is hirtelen jön, és olyan, mintha egy kést döfnének a szívedbe - de ha mély levegőt veszel, a fájdalom csak rosszabb. Innen tudhatod, hogy mivel állsz szemben. Bármelyiket tapasztalod, azonnal hívd a mentőket.


5. Nem kapsz levegőt vagy kalapál a szíved.


A tüdőben lévő vérrög lelassítja az oxigénáramlást. Ilyenkor a szív gyorsabban ver, hogy több oxigént tudjon pumpálni a sejtekhez. Ha a mellkasodban valami furcsát érzel, és nehezen veszel mély levegőt, az a szervezet vészjelzése. Akár el is ájulhatsz. Ha ilyesmit tapasztalsz, hívj segítséget.


6. Köhögsz, pedig nem vagy megfázva.


Ha nem tudod abbahagyni a köhögést, nehezen kapsz levegőt és hevesen ver a szíved, az figyelmeztető jel. A köhögés legtöbbször száraz, de a felköhögött cváladék akár véres is lehet. Mindenképpen fordulj orvoshoz.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)