Hatalmas változás jön a jogosítványoknál, aminek sokan nem örülnek majd!Május 21-étől már nem lesz elég a 3.5 tonna alatti, eddig B-kategóriás jogosítvánnyal vezethető, árufuvarozásra használt kisteherautókhoz a sima jogosítvány.

Egy uniós irányelv alapján ugyanis Magyarországon is kötelező lesz a díj ellenében végzett árufuvarozáshoz a szakhatósági engedély is. Mindez attól a naptól a 2.5 tonna összetömeget meghaladó kisteherautósokra fog vonatkozni, akik díj ellenében árut fuvaroznak, azaz az eddigi 3.5-ös határt lejjebb vitték.

Az utdij.hu tájékoztatása szerint a kötelezettség továbbra sem vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen.


Az engedély kiváltásának feltételei:


Csak olyan kaphat engedélyt, akinek nem volt korábban a tisztességes piaci magatartást kedvezőtlenül érintő előélete.

Vagyoni biztosíték szükséges, ami lehet meghatározott összegű, bankban lekötött és elkülönített pénzösszeg, pénzügyi intézmény által vállalt kezesség, garanciaszerződés, vagy biztosítóval kötött felelősségbiztosítás.

A 2,5 t össztömeget meghaladó fuvareszközöket üzembentartó vállalkozásoknak, ahogy már a nehézteherautósoknál eddig is kötelező volt, május 21-től szakmai irányítót kell foglalkoztatni. A közúti árufuvarozó-vállalkozó szakmai alkalmasságot igazoló bizonyítvány, valamint a továbbképzési igazolás megszerzéséhez a vállalkozás szakmai irányítójának szaktanfolyamon kell részt vennie.

A jármű jobb első ajtaján, kívül – teherautónál az oldalfalon – jól látható méretben szükséges feltüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által e célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.

Mindez azt jelenti, hogy az ilyen fuvarozóknak is be kell tartaniuk a kötelező vezetési- és pihenőidőket.

Gyártókra, termelőkre, saját árut mozgató kisteherautósokra az új szabály nem vonatkozik, náluk a 7.5 tonnás határ marad érvényben.

Fontos, hogy az engedély a vállalkozáshoz kötődik, nem a kocsihoz és nem a sofőrhöz, vagyis a vállalkozást jogosítja fel, hogy díj ellenében közúti közlekedési szolgáltatást végezzen.


Büntetések:

Az engedély nélkül fuvarozó vállalkozások büntetése: 800.000 forint.


Határátlépéshez:

Nemzetközi fuvar vállalásához más engedélyek is kellenek, és az uniós hatóságok elkérhetik ellenőrzésre a közösségi engedélyt.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)