GÁZZAL FŰTŐK FIGYELEM! VADONATÚJ kötelező fizetnivaló JÖN A GÁZZAL fűtőknek! Nem is akármilyen összeg! Ezt nem tesszük zsebre!



A Párizsi Klímaegyezményben foglalt vállalásokat az új gázkazánok értékesítésének 2025-től való betiltásával lehetne elérni a Nemzetközi Energiaügynökség szerint.

2025-től betiltaná a gázkazánok értékesítését a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) – értesült a HVG. Az évszázad végére tervezett globális karbonsemlegesség elérése érdekében - amely a Párizsi Klímaegyezményt aláíró országok közös célkitűzése - nemcsak a belső égésű motorral szerelt autókat elektromosra kellene cserélni vagy szénerőművek helyett nap- és szélerőművekkel kellene energiát termelni, hanem a fűtést is ki kellene „zöldíteni”.

Az IEA által közzétett, 400 lépést tartalmazó tanulmánya szerint 2025 után már nem volna szabad a háztartások fűtéséhez használt új gázkazánokat értékesíteni. Összehasonlításként: az új benzin- és dízelüzemű autók gyártását és eladását világszerte 2035-re kellene felfüggeszteni. A jelentés fontos adalék lehet a novemberben Glasgow-ban kezdődő COP26 tanácskozásnak, ahol a világ vezetői megpróbálnak megállapodni abban, miként kellene átülteni a párizsi klímaegyezményben foglaltakat a gyakorlatba.

A szervezet szerint reális lehetőség lenne arra, hogy a gáz helyett hidrogén elégetésével termeljük meg otthonunk számára a hőt. A jelentés szerint az ilyen típusúak nagyjából csak 40 ezer forinttal kerülnének többe, mint a jelenlegi gázkazánok.

Ugyanakkor ez a technológia valószínűleg csak a háztartások 11 százalékát fűti majd, mert a hidrogén korlátozott mennyiségben érhető el. Persze, ez nem feltétlenül baj, hiszen a geotermikus energia is használható fűtésre. Más kérdés, hogy az a hidrogénüzemű kazánnál is jóval drágább technológia – írja a BBC.

Ahhoz, hogy a párizsi klímaegyezményben foglalt 1,5 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedést tartani lehessen, 2030-ra felezni kellene a világ üvegházhatású gázkibocsátását, 2050-re pedig meg is kellene szüntetni.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)