Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor: ez lesz a rezsiárakkal, a családtámogatásokkal
Orbán Viktor zsinórban negyedik választási győzelme - és harmadik kétharmados - győzelme után pár nappal tart nemzetközi sajtótájékoztatót, illetve a média képviselőinek a kérdéseire is válaszol.

Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor: ez lesz a rezsiárakkal, a családtámogatásokkal

A sajtótájékoztatón az előrejelzések szerint szóba kerülhet a legfontosabb kormányzati célok azonosítása, a választások gyors értékelése, a magyar gazdaságpolitika várható iránya és céljai, a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos kormányzati meglátások, az orosz-ukrán háború, a nyugati szankciók Oroszország ellen, valamint Magyarország és az Európai Unió viszonya annak árnyékában, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök kedden bejelentette, hogy elindul a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben, amin az múlhat, hogy hazánk mikor juthat hozzá az uniós forrásaihoz. De várhatóan szó eshet az infláció ügyéről, a rezsicsökkentés fenntarthatóságáról, a forintárfolyamról, a benzin- és az élelmiszerárstopról vagy a kamatstopról is.

A miniszterelnök a nemzetközi sajtótájékoztatóját a választási eredmények értékelésével kezdte, ami szerinte minden idők legjobb eredményét hozta, ugyanis ahogy visszakereste, soha egyetlen párt sem kapott ennyi szavazatot.

Szerinte a győzelmet három tényezőnek köszönheti a Fidesz-KDNP. Ukrajnában háború dúl, de a magyarok békét akarnak és az emberek arra szavaztak, aki nagyobb garanciát jelent a békére. Felidézte, hogy februárban Moszkvában járt Vlagyimir Putyinnál békemisszión, és szerinte „mindig a kicsit küldik előre”, viszont utána a németek és a franciák is sikertelenül jártak. A siker másik pillérének azt látja, hogy Magyarország egy sikeres ország, hiszen Lengyelországgal együtt itt a legmagasabb a gazdasági növekedés, a legmagasabb a családtámogatás és a legalacsonyabb a munkanélküliség. A harmadik pillérnek pedig az ellenfél gyengeségét említette meg, szerinte egy „csak a hatalomért” koalíció alakult, és ez alapvetően tiszteletlenség a választókkal szemben, miközben a Fidesz a szív és a szenvedély kampányát folytatta.

Orbán Viktor úgy gondolja, hogy az emberiséget ért sorscsapások globális természetűek, legyen szó háborúról, gazdasági válságról, ám a megoldások mindig lokálisak, nemzetiek. Azt viszont leszögezte, hogy Magyarország továbbra is aktívan részt kíván venni a jövő Európai Uniójának kialakításában, és a jövőjét NATO-tagként képzeli el a továbbiakban is.

A kormányfő szerint a sürgős teendők közül a legfontosabb a béketeremtés, azaz, hogy minél hamarabb legyen tűzszünet Ukrajnában, illetve egy háborút lezáró békekonferencia Európában. A másik sürgős teendő a családvédelem, ami szerinte választ jelent arra a gazdasági válságra, amely az Oroszország elleni szankciók miatt bontakozik ki ezekben a pillanatokban is. A magas energiaárakra közös európai válasz kell, és fel kell függeszteni az áremelés adminisztratív feltételeit, mindegy, hogy azokat milyen okokból vezették be. Ilyen az ETS-rendszer, a villany- és a gázár összekapcsolása, vagy a bioüzemanyag-összetétellel kapcsolatos szabályozás.

Újságírói kérdések

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, mi az oka annak, hogy egyes elemzők szerint 850 ezer szavazót vesztett a baloldal 2018 óta, nem válaszolt. Azt viszont elárulta, hogy tegnap beszélt Donald Trump egykori amerikai elnökkel, ma pedig Vlagymir Putyin orosz elnökkel, utóbbival elég hosszan. Arról beszéltek, hogy Magyarország speciális helyzetben van geopolitikailag.

Azt javasoltam Putyin elnöknek, hogy azonnal hirdessen tűzszünetet, amelyet erősítsen meg egy budapesti megállapodás Oroszország és Ukrajna között – mondta Orbán, és hozzátette, hogy a béke mellett van 200 ezer okunk is, hiszen ennyi magyar él Kárpátalján, ők pedig akkor élhetnek biztonságban, ha minél hamarabb fegyverszünet van Ukrajnában.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy Marine Le Pen 10,7 millió eurós hitelt kapott egy magyar banktól, ami Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozik, azt mondta, nem dolga azzal foglalkozni, hogy magánbankok kinek adnak magánhitelt.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország elszigeteltté válik a nyugati szövetségeseitől azzal, hogy Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök is elsők között gratulált neki, azt mondta, hogy gratuláltak neki a szomszédos országok vezetői is, ami a legfontosabb, de emellett választási győzelmét üdvözölte a NATO-főtitkár, az Európai Tanács elnöke is, valamint Kolumbia és Törökország is.

Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarországnak nem okoz semmilyen nehézséget rubelben fizetni az orosz gázért, ezért kész eleget tenni Putyin azon követelésének, hogy rubelben fizessen az orosz gázért. Úgy véli, szerinte fordulat jöhet a kormány orosz politikájában, de még nem látja a jövőt. A NATO 2008-ban nem akarta felvenni tagjai közé a grúzokat és ukránokat, Orbánnak pedig ettől kezdve világos volt, hogy a közép-európai országok ütközőállamokká váltak a NATO és Oroszország között. Ő ekkor, 2009 környékén vette fel a kapcsolatot Putyinnal és egy új orosz politikát kezdett el felépíteni. Ebben most történt egy fordulat, és új politikát kell kialakítani az oroszokkal.

A baloldal SMS-kampányával kapcsolatban, amit a kampány hajrájában a magyar történelem legnagyobb választási csalásának nevezett, azt mondta, bár nem ért ennyire a technikai kérdésekhez, de az ember vannak adatai, amelyeket ha nem adtak meg másoknak, de azok felhasználják, ott valami baj van és Magyarországnak olyan helynek kell lennie, ahol az emberek adatait nem vihetik ki külföldre.

A paksi bővítéssel kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette, hogy abban nem az oroszok, hanem az EU oldalán merülhet fel probléma. A magyar kormány általánosságban sem ért egyet a szankciós politikával, de elfogadja, hogy egy szövetségi rendszer, az Európai Unió tagja. A nukleáris energia kérdéskörének egyetlen eleme sem szerepel egyetlen szankcióban sem, így szerinte semmi nem érinti a Paks2 beruházást. Úgy véli, szerinte ha semmilyen támadás nem lenne, 2023-ban már üzemelne ez az új atomerőművi blokk, de a támadások miatt ennek most meg fogjuk inni a levét.

Ez egy háború, Oroszország megtámadta Ukrajnát, ez egy agresszió

– mondta Orbán az orosz-ukrán háborúról, és szerinte az összes atrocitást ki kell vizsgálni, ez az EU álláspontja, és ezt osztja a magyar kormány is.

Orbán úgy fogalmazott, hogy a civileket meg kell védeni, és a velük szembeni atrocitást el kell ítélni és független módon ki kell vizsgálni, erről pedig kedden Erdogan török elnökkel is beszélt, aki szintén ezt szorgalmazza. Szerinte azt is a jogászoknak kell kivizsgálnia, valósak-e azok a fényképek, amelyek alapján kijelenthető, hogy Oroszország népirtást követett el.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a választási vereség után az ellenzék szét fog-e esni, azt mondta, hogy ő azt kívánja az ellenzéknek, hogy álljon talpra, szedje össze magát, mert a politikában azt tanulta meg, hogy a verseny jó és fontos dolog, ehhez pedig szükség van az ellenzékre is.

A kormányfő elmondta, mindenki őt hívta, aki gratulált neki, és nem fordítva, köztük Vlagyimir Putyin, Donald Trump és a török elnök is.

Sok mindent lehet mondani az oroszokról, de hogy ne lennének tisztában a helyzettel, azt nem. Mi korrekt ország vagyunk, nem ellenségeket gyűjtünk, de most mégis az a helyzet, hogy barátságtalan országnak tekintenek minket az oroszok.

– mondta, hozzátéve, hogy felépítettek egy kapcsolatrendszert az oroszokkal, ami most törik szét és könnyen lehet, hogy a szankciók és a nyugat nyomása ahhoz vezet, hogy ebből a kapcsolatból nem marad semmi. Egyetlen dolog biztos, hogy Oroszország lesz, és majdnem ilyen biztos, hogy Magyarország is lesz, ezzel kell együtt élni.

Arra a kérdésre, hogy válságkormányzás következik-e, vagyis mi lesz a bevezetett árstopokkal, a rezsicsökkentéssel, Orbán Viktor kifejtette: az emberek elfelejtik, hogy 2021 októbere után a kormány lecsökkentette a költségvetési hiányt, és ezért senki nem veregeti meg a vállukat, miközben ugyanez történt az államadóssággal is.

„Mi egy felelős kormány vagyunk, amely igyekszik megőrizni a stabilitást. Hogy milyen lesz a gazdaság helyzete, az európai válság mértékétől függ. Tompítani, enyhíteni, kivédeni kell.” – jelentette ki, majd hozzátette, ő maga is mindent meg fog tenni, hogy ameddig lehet, megvédje a családokat a gazdasági hatásoktól.

A miniszterelnök kijelentette: Lengyelországgal kölcsönös védelmi szövetségben vagyunk, és nem engedjük, hogy bármelyikünket kizárja az unió a döntési mechanizmusból. A jogállamisági eljárással kapcsolatos helyzetettel kapcsoltban azt mondta, először látni kell a bizottság levelét, mert anélkül nehezen érthető, mi történik.

Ha valaki szabálytalanul költ el pénzt, azt vissza lehet venni, de mi még pénzt nem kaptunk. Ha jön levél, el fogjuk olvasni. Az viszont biztos, hogy Ukrajnába nem fogunk fegyvereket szállítani, nem engedjük, hogy az orosz szankciókat kiterjesszék az olaj- és gázimportra is és ugyanígy nem engedünk genderügyben sem.

(A jogállami mechanizmus nem csak a helyreállítási alap, hanem a teljes uniós költségvetés pénzeire vonatkozik, vagyis minden uniós pénzt el lehet vonni ezzel az eszközzel.)

Arra a felvetésre, hogy Oroszország háborús bűnöket követ el Ukrajnában, a miniszterelnök azt felelte, hogy szerinte ebben a kérdésben még további vizsgálatokra van szükség, mert „ez így zsurnalizmus”.

– Az elmúlt tizenkét évben az oroszok nem csaptak be minket, mi pedig nem csaptuk be az oroszokat, jó lenne, ha ez így is maradna – vélekedett Orbán.

A kormány azt tervezi, hogy kibővíti a családtámogatási rendszert, de konkrétumokról egyelőre nem beszélt. Az energiaválság miatt szerinte meg kell vizsgálni, hogy mikor mit lehet megtenni, de vannak már konkrét elképzelései.

Orbán azt üzente azoknak, akik elhagynák az országot a választás eredménye miatt, hogy Magyarország a legjobb hely Európában, innen csak rosszabb helyre lehet menni.

A miniszterelnök közölte, hogy meg kell őrizni hazánk pénzügyi stabilitását és Matolcsy Györgytől azt megtanulta, csak sikerrel lehet talpon maradni, illetve hogy a növekedés és a stabilitás nem áll ellentétben egymással. A magyar kormány célja, hogy a magyarországi gazdasági növekedés meghaladja az EU-s átlagot, és szerinte nagyon fontos, hogy akik gyermeket nevelnek, ne éljenek rosszabbul, mint akik nem vállalnak gyermeket.

Arra a felvetésre, hogy egyetért-e Vlagyimir Putyin azon kijelentésével, hogy nincs Ukrajna, Orbán Viktor azt válaszolta: Ukrajna van, a szomszédunk, akik védik a hazájukat, keményen harcolnak, és szerinte az ukránok jó katonák. Szerinte az egy hosszú történet, hogy az ukrán elnök Volodimir Zelenszkijjel szócsatát vív és azzal kapcsolatban, hogy szerinte ez a verbális harc veszélyes-e a Kárpátalján maradt 50 ezer magyarra, azt mondta, a magyarokat sokat bántották az elmúlt években Ukrajnában, de egy intelligens, keresztény ország háborúban ezzel nem hozakodik elő, ugyanakkor egyszer erről beszélni kell majd.

Orbán Viktor hallott róla, hogy Jakab Péter Jobbik-elnök szerint a magyar kormány nem tud megbirkózni a gazdasági helyzettel, erre csak annyit jegyzett meg, hogy szerencsére a humor része a magyar politikának. Szerinte jó lenne minél nagyobb mértékben, minél hosszabb ideig fenntartani a benzinárstopot, amíg ilyen bolond az EU-s szabályozás, az ezzel kapcsolatos tárgyalások már talán meg is kezdődtek.

Az csak Szijjártó Péteren múlik, hogy marad-e külügyminiszter, ő elégedett a munkájával, és Orbán hozzátette, hogy a kormány összes minisztériumát folyamatos támadások érik.

A jogállamisági eljárás megindításával kapcsolatban azt mondta, hogy várjuk meg a levelet, amelyben a döntést ismertetik velünk. Általánosságban azt mondta, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlement döntéseit baloldali politikai motivációk magyarázzák, amik nem fair és nem jogszerű döntések.

A parlamentnek május 3-áig kell megalakulnia és Orbán Viktor szerinte május végénél hamarabb nem lesz új kormány, ugyanis alaposan meg kell nézni, hol, milyen szereplőkre van szükség, ezért pedig nem lesz gyors a kormányalakítás.

A magyar kormány nem tervez orosz diplomatákat kiutasítani, mert a kormányfő szerint nincs rá ok, ugyanis Magyarország jól védi a maga érdekeit mindenkivel szemben. Ha úgy látják, hogy megengedett határokon átívelő információszerzést folytat valamely nagykövetség, lépni fognak, de politikai kampányok részeként nem utasítanak ki senkit.

Arra a felvetésre, hogy mekkora szerepe volt a baloldali vereségben Gyurcsány Ferenc működésének, azt mondta, az embereket nem szabad lenézni, és nem lehet elrejteni a baloldal legerősebb emberét, mert a politikának vannak természeti törvényei, a választópolgárok pedig látják, amit látnak.

Orbán Viktor a győzelmi beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is a választási ellenfelei közé sorolta. Azt kérdezték tőle, hogy mit értett ez alatt:

Azt szoktam mondani, amit gondolok. Az elnök úr meg akarja mondani mindenkinek, hogy mit csináljon, miközben segítséget kér. Ez nem vezet jóra.

A tanárok bérének rendezéséről a kormányfő azt mondta, idén biztosan lesz 10 százalék béremelés, amit a pedagógusok kevesellenek. Szerinte igazuk van, de a további pedagógusi béremelés a gazdaság teljesítményétől függ, ahogy az is, hogy megmaradhat-e a rezsicsökkentés a jelenlegi formájában.

A Fidesz-KDNP választási plakátokra nem költhetett nyolcszor annyit Orbán szerint, mint az ellenzék, mivel a magyar törvény világosan rendelkezik arról, hogy mennyit lehet költeni kampányban, a költéseket pedig az Állami Számvevőszék ellenőrzi.

Orbán Viktor kijelentette, hogy nem lehetetlen, hogy Lázár János visszatérjen a kormányba.

Orbán Viktor szerint az, hogy a magyar kormány az Európai Unió szabályai szerint nem juthat forráshoz, rontja hazánk versenyhelyzetét és „torzítja a versenyt”. Ugyanakkor Magyarország egy jó állapotban lévő ország és az elképzelhetetlen, hogy a világpiaci versenyben pénz nélkül marad.

A kulcsot, hogy Magyarország csökkentse az orosz energiafüggést, Paks2, illetve a napenergiás beruházások jelentik. Ha ezek úgy alakulnak, ahogy szeretnék, a magyar gázigény 10 százalékra szorul vissza.

Orbán Viktor elfogadja érvként, hogy jogi értelemben nem volt érvényes és amúgy sem kötelező érvényű a népszavazás, de ő erre azt mondja, hogy még soha ennyien nem szavaztak egy irányba egy kérdésben, és még a NATO- és az EU-népszavazás idején is kevesebben voksoltak, mint most, ami nagyszerű eredmény.

Orbán szerint nincs nemzetbiztonsági kockázata az orosz központú Nemzetközi Beruházási Banknak, mert szerinte az egy nemzetközi bank, ahol az oroszok kisebbségben vannak, a nemzetbiztonsági kockázatokat pedig Magyarország nemzetbiztonsági szolgálata elhárítja.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mennyit fizet az orosz gázért, azt válaszolta, hobb az ár, mint a korábbi szerződésben volt. A miniszterelnöknek az az álláspontja, hogy egész Európa gázhiánnyal néz szembe és neki személyesen az a véleménye, hogy a jövőben csak annak lesz gáza, akinek hosszú távú szerződése van. A teljes magyar gázigény felét szerezzük meg ilyen szerződéssel, a többit pedig úgy, hogy onnan vesszük meg, ahol olcsó a gáz.

A választásokon Budapesten két körzeten kívül mindenhol az ellenzék nyert, ezt Orbán Viktor sikerként értékeli, hiszen a Fidesz a fővárosban jelentősen megerősödött még akkor is, ha egyébként kevés mandátumot szerzett.

Arra a kérdésre, hogy a sok tekintetben szélsőséges nézeteket valló Mi Hazánk Mozgalommal hogy fog megbirkózni az új kormány, azt felelte a miniszterelnök, hogy volt már ilyen párt a parlamentben, amelyik csúfosan végezte. Szerinte azt, hogy a Mi Hazánk pontosan milyen erő, mit fog jelenteni, meg kell várni az első parlamenti felszólalásokat, de antiszemitizmus és a kisebbséges elnyomása ügyében zéró tolerancia van.

A kormányfő szerint kizárható, hogy megszorítások nélkül nem lesz tartható a gazdaság legfőbb néhány száma, akik pedig nem rá szavaztak, azt üzente.

Egyetlen győzelem sem végleges, egyetlen kudarc sem végzetes.

Zárszóként kérdésre válaszolta azt mondta, a kormány az adócsökkentések híve, és hogy az embereket nem szabad büntetni, de ha az EU nem képes megfékezni az energiaárak növekedését, multiadók bevezetése várható.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)