Itt a vége – Aláírta a döntést PutyinVlagyimir Putyin aláírta a rendeletet, amelyben rögzítik, hogy ezentúl csakis rubelben fizethet az orosz kőolajért és gázért minden olyan ország, amelyik rajta van Oroszország “fekete listáján” – írta meg a The Guardian.

Az oroszok még korábban jelentették be, hogy a “barátságtalan” országoknak ezentúl orosz valutában kell fizetniük az energiahordozókért.

Ez a rendelet a világ számos országát sújtja, köztük az Egyesült Államokat, Kanadát, az Egyesült Királyságot, valamint az Európai Unió valamennyi tagországát – így Magyarországot is.

„AZ ILYEN ORSZÁGOKBÓL VALÓ PARTNEREINKNEK VILÁGOS ÉS ÁTLÁTHATÓ RENDSZERT KÍNÁLUNK: AZ OROSZ FÖLDGÁZ MEGVÁSÁRLÁSÁHOZ RUBELSZÁMLÁT KELL NYITNIUK OROSZ BANKOKBAN, ÉS HOLNAPTÓL, FOLYÓ ÉV ÁPRILIS 1-JÉTŐL KEZDVE EZEKRŐL A SZÁMLÁKRÓL KELL MAJD FIZETNI A GÁZSZÁLLÍTÁSOKÉRT. NEKÜNK SENKI NEM AD EL SEMMIT INGYEN, ÉS MI SEM FOGUNK JÓTÉKONYKODNI.

VAGYIS A HATÁLYOS SZERZŐDÉSEK LE LESZNEK ÁLLÍTVA. (…) MI IS TÖRTÉNIK ÉS TÖRTÉNT VOLTAKÉPPEN? AZ EURÓPAI FOGYASZTÓKAT ELLÁTTUK ERŐFORRÁSAINKKAL, A JELEN ESETBEN A GÁZZAL. MEGKAPTÁK, FIZETTEK NEKÜNK EURÓBAN, AMELYET AZTÁN ŐK MAGUK BEFAGYASZTOTTAK. EZZEL KAPCSOLATBAN MINDEN OKUNK MEGVAN AZT HINNI, HOGY A GÁZ EGY RÉSZÉT GYAKORLATILAG INGYEN SZÁLLÍTOTTUK EURÓPÁBA. TERMÉSZETESEN EZ ÍGY NEM MEHET TOVÁBB”

– nyilatkozta Vlagyimir Putyin, miután aláírta a rendeletet.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék