Így szaporítsd a levendulát, az egész udvarod a nyugalom és az illatok szigete lesz!




A levenduláról mindenkinek a nyugalom, a pompás lila szín, a mennyei illatok és a gyönyörű bokrok jutnak az eszükbe.

Sokan azonban nem ismerik a levendula gondozás fortélyait és nem tudják azt sem, hogy hogyan kell szaporítanunk őket. Ha te is szeretnéd, hogy az udvarod úgy illatozzon, hogy a szomszédok messze érezzék azt, akkor itt az ideje, hogy elkezd szaporítani a virágokat!

A fás részeket ne metsszük, mert erre érzékeny. Viszont, az elöregedett töveket egyszerűen tudjuk ifjítani feltöltéses bujtással, de itt nem vágjuk vissza a hajtásokat, hanem egyszerűen köréjük helyezzük a földet, vagyis feltöltjük földdel. Ehhez vágjuk vissza a levendulát, hogy sok új sarjat neveljen, és teljesen kupacoljuk fel földdel a tövet. A nyár folyamán többször is töltsük fel. Ősszel bontsuk le, és a legyökeresedett hajtásokat vágjuk le.

A levendulát a legegyszerűbben feltöltéses bujtással és tőosztással szaporíthatjuk, de dugványozással, a francia levendula esetében pedig magról szaporítással is sikerrel járhatunk.


Zöld dugványról való szaporítás


Csak egészséges növényről szaporítsunk.

A növény lágy részénél késsel vagy ollóval metsszük le a hajtást, kb. 5-8 cm-t.

A hajtás végéről szedjük le az alsó leveleket.

Az előkészített, földdel feltöltött ültető tálcába dugjuk.

Ültetés után alaposan öntözzük be, de arra figyeljünk, hogy ne álljon vízben, mert rohadásnak indul a növény.


Jó tudni


A levendula dugványt érett komposztföld és homok keverékébe ültessük.

Többen javasolják a gyökereztető hormon szükségességét, de nyugodtan elhagyhatjuk, esetleg egy kanálnyi mézet egy liter vízhez adva további ásványi anyaggal segíthetjük a tápanyagpótlást.

A levendula bár szárazságtűrő növény, de ebben az időszakban ( 2-3 hét) ne hagyjuk kiszáradni a talajt.

6 hét múlva nagyobb cserépbe ültethetjük vagy kihelyezhetjük a növendékünket a végleges helyére. Ültetés előtt tegyünk az ültetőgödörbe egy teáskanál csontlisztet vagy lassú felszívódású műtrágyát.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)