A sztárszakács elmondta, így főzd istenire a húsvéti sonkát! Ezeket a trükköket minden háziasszonynak ismernie kell!



Mindenkinek a Húsvét szó hallatán a sonka és a sok-sok finomság jut eszébe, azonban kevesen ismerik azokat a trükköket, amivel a sonkát kell elkészíteni.

Természetesen egy sonka íze függ annak minőségétől is, de nagyon sokat befolyásol rajta a főzési módszer is! Lássuk mire kell figyelnünk, ha isteni húsvéti sonkát szeretnénk készíteni!


- legalább egy nappal a fogyasztás előtt főzzük meg, különben nem fogjuk tudni szépen szeletelni

mossuk meg a sonkát, majd legalább egy éjszakára áztassuk be, így kiázik belőle a fölösleges só, és a kiszáradt rostok szépen megszívják magukat, könnyebb lesz megfőzni.

- áztatás előtt a bőrt, és az alatta levő zsírréteget vagdaljuk be

- a levet, amiben áztatjuk, ízesíthetjük fokhagymával, fehérborral

- ne főzzük kuktába, hiszen itt a zsírréteg hamar kiolvad, és rágóssá válik a hús. Inkább szánjunk rá több időt: annyi óráig kell főzni, ahány kilós a sonka.

- afövő vízbe tehetünk hagymát, borsot és babérlevelet is. Hagyjuk, hogy a saját levében hűljön ki, majd csak azután szűrjük le. A levet felhasználhatjuk majd paszulyleves főzéséhez is.


Ettől jó a sonka:


1. A hagyományos módon pácolt sonkában csak nátrium-nitrát (E251) és nátrium-nitrit (E250) lehet. A nitrát biztosítja a hús jellegzetes pácolt ízét, és gondoskodik arról, hogy minél tovább elálljon.

2. Nem tartalmaz hozzáadott szénhidrátot

3. Az előírásnak megfelelően a sonka 7% sót, és max. 25% páclét tartalmazhat, a szalonna vastagsága pedig 2 cm lehet

4. Az a sonka, ami olcsóbb, valószínű sokkal kisebb arányban tartalmaz húsfehérjét

5. A hagyományos nyers füstölt sonkát soha ne tartsuk a hűtőszekrényben

6. A nyers sonkát lassú tűzön főzzük, annyi órát, ahány kilós

7. A megfelelő főzés idő elpusztítja az esetleges baktériumokat

8. A főtt füstöt sonkát, a kötözött sonkát, gépsonkát fogyasztás előtt hűtőben tároljuk, és nem kell megfőzni Kósa Ákos fontosnak tartja, hogy a sonkát úgy főzzük, mintha egy jó levest készítenénk.


Íme hogy készül a jó házi sonka:


Melyik sonkafajtát válasszuk?


A parasztsonka csontos bőr, vagy a lapocka szárazon párolva. Hat hónapig eltartható, hiszen több hónapig érlelik, majd füstölik is. Ezt vásároljunk termelőtől, ha hagyományos ízekre vágyunk.

A hagyományosan érlelt sonka egy hónapig áll el, néhány héten keresztül érlelik, és hideg füsttel több órán keresztül füstölik.

Gyorsan pácolt nyers sonka-konyhasót és nitritet tartalmaz, egy hónapig eláll.

Gyorsan párolt főtt sonka-egy hónapig őrzi meg szavatosságát.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)