Íme a kormány bejelentése az üzemanyagárakról – Innentől ezek az emberek nem tankolhatnak ezután csökkentett áronA kormány kitart a benzinárstop mellett – fogalmazott bevezetőjében Gulyás Gergely. Leszögezte, valótlanok azok a híresztelések, hogy a kormány feloldaná az ársapkát, illetve, hogy gond lenne az ellátással.


Az alábbi döntéseket jelentette be a kancelláriaminiszter:


- 7,5 t feletti kamionok és a 3,5 t feletti külföldi kamionok piaci áron kapják a benzint és a gázolajat

kivételt képeznek a mezőgazdasági erőgépek, amelyek mennyiségi korlátozás nélkül továbbra is 480 Ft-ért kapják az üzemanyagot

- További fontos intézkedés, hogy az üzemanyag jövedéki adóját 20 Ft-tal csökkenti a kormány

- Kamionstopot rendel el a kabinet a most kezdődő négynapos ünnep idejére.


A miniszter hozzátette: a kormány felkérte a belügyminisztert, utasítsa a rendőrséget, hogy a rémhírterjesztőkkel szemben határozottan lépjen fel. Az ellen, aki az üzemanyag-ellátás leállásáról közöl hamis információt, rémhírterjesztés miatt eljárás indul, mint ahogy hasonló eljárás indul az ellen is, aki nem megfelelő tárolóba tölti az üzemanyagot.

Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgató arról beszélt, hogy a MOL finomítói zavartalanul működnek, a Barátság kőolajvezeték folyamatosan szállít, az Adria kőolajvezeték is készen áll, ha gond lenne a másikkal.

A MOL Zrt.-nek van elég készlete és finomítói kapacitása, hogy a teljes magyar üzemanyagigényt ki tudják elégíteni. Ez a forint árfolyamának ingadozása és a kőolaj árának változása mellett is így van.

Nem rendeltetésszerű fogyasztók megjelenése, és a plusz tankolók miatt drasztikusan megnőtt a benzinkutak forgalma. Buszok, külföldi kamionok is a kutaknál tankolnak. Van, hogy kisteherautók 100-200 literes tárolóba tankolnak, de olyan is akadt, aki zacskóba tankolt. Ez visszaélés Hernádi szerint.

Akik korábban a telephelyen vették fel az üzemanyagot – buszszolgáltató, kamioncég –, azokat is a benzinkútra küldték, mert ott maximált áron vehették az üzemanyagot. A forgalom 20 százaléka az üzemanyag-forgalom tranzit jellegéből ered. Ez főként a vidéki benzinkutakat érinti – szögezte le a MOL- vezér.

A rendkívüli Kormányinfó témája igen indokoltnak tűnik, a probléma fő oka pedig a továbbra is 480 forintban megállapított nagykereskedelmi üzemanyagár-korlát. Szerdán Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, nincsen ellátási probléma, csak logisztikai. Ezt azzal magyarázta, hogy a hatósági ár miatt például sok kamionos is Magyarországon tankolja meg a járművét, ezért gyorsan kifogynak a kutak.

Az igazi probléma Hernádi szerint az, hogy a háború miatt erőteljesebben szorítják a vállalatokat, hogy ne vásároljanak Oroszországtól. Vannak vállalatok, amelyek ezt megtehetik, de a közép-európai cégek nem ilyenek – jelentette ki a MOL elnöke. Hozzátette: földgázban még nagyobb ez a kitettség, ugyanis máshonnan nem nagyon lehet pótolni, ezért baj lenne, ha az oroszok megemelnék az árát. Ám Hernádi szerint ez senkinek nem érdeke.

A Blikk is beszámolt róla, hogy sok kúton hosszú sorok alakultak ki a benzinhiánytól való félelem miatt, a nyugati és északi országrészben az osztrák és szlovák üzemanyag-turisták is rontanak a helyzeten.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)