Íme, a hadkötelezettség szabályai Magyarországon, ha megtörténne a bajOrszágunk honvédelmének van egy békeidőszakban és egy rendkívüli időszakban életbe lépő szabályrendszere. A hadkötelezettség más jelentéssel bír a két esetben. Egy azonban biztos, ha krízishelyzet lép fel Magyarországon, a 18-50 közötti férfiak besorozhatók.


Amennyiben komolyabbra fordulna a helyzet a magyar lakosságra is vonatkoznak hadkötelezettségi szabályok.


Az Alaptörvényben szereplő információk alapján:

Minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére.

A katonai szolgálat békeidőben önkéntes alapon működik. Azonban rendkívüli állapotban és az azt megelőző védelmi helyzetben a társadalom egy része hadköteles. Elsősorban a 18-50 év életkor közötti férfiak.

Az orosz–ukrán háború kezdetekor Ukrajna megtiltotta a 18-60 év közötti férfiaknak, hogy 90 napig elhagyják az országot.

A kialakult helyzetben a magyar kormány több tagja is kijelentette, hogy Magyarország teljes lakossága biztonságban van, és a célja, hogy elkerülje a konfliktusba keveredést.

2004-ben az Országgyűlés elfogadta a „békeidőszaki önkéntességen alapuló haderő” koncepcióját amelyet Magyarország alaptörvénye tart fent.


A XXXI. törvénycikk kimondja, hogy a honvédelmi kötelezettség azt is jelenti, hogy:


„Az Alaptörvény rendelkezései szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, tehát 18 éven felüli magyar állampolgárok számára rendkívüli állapot idejére honvédelmi munkakötelezettség, illetve honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében a sarkalatos törvényben” meghatározottak szerint polgári védelmi kötelezettség rendelhető el.”

A hadkötelezettség a férfi állampolgárokra vonatkozik, és csak rendkívüli esetekben történhet meg. Valamint akkor, ha az országgyűlés megelőző védelmi helyzetet hirdet.

Ezekben az esetekben a magyar lakcímmel rendelkező, nagykorú férfi állampolgárokat besorozhatják. Az Alaptörvényben az is egyértelműen megfogalmazódott, hogy a fegyveres katonai szolgálat jelenti a hadkötelezettséget; ezt az Alaptörvényen kívül a 2011. évi CXIII. törvény is rögzíti.

Különböző állományok képezik Magyarországon a hadsereget. Ezek az önkéntes tartalékos, kiképzett tartalékos illetve az általánosságban hadkötelesnek számító férfiak. Az utóbbi csak rendkívüli állapot esetén kötelezhető.

Egészen 2018-ig negyven év volt a hadkötelezettség felső korhatára, de mára ezt tíz évvel növelték, hiszen így jóval több a mozgósítható erő. Ez a tízéves korhatárbővítés majdnem 900 ezer emberrel növelte a besorozhatók számát. Ez a határ azonban módosítható, az országgyűlésnek joga van hozzá, amennyiben indokolt a döntés.

Jelenleg Magyarországon a besorozható személyek száma megközelíti a kétmillió főt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)