Hat fővárosra adott ki fenyegetést PutyinSzorosan összezárt Oroszország ellen Európa, illetve a nyugat az Ukrajna elleni invázió miatt.

A pénzügyi-gazdasági szankciók érzékenyen érintik az agresszort, bár ha Putyin valóban csak rubelért lesz hajlandó gázt eladni, az az egész kontinenst érzékenyen érintheti.

Az orosz elnök emellett hat közeli országot is megfenyegetett, miszerint a hadserege két nap alatt képes lenne elérni azok fővárosait. Putyin állítólag Petro Porosenko volt ukrán elnöknek bizonygatta, hogy Ukrajna mellett Lengyelország, Lettország, Litvánia, Észtország és Románia fővárosát is be tudná venni 48 óra leforgása alatt.

A kudarcos ukrán invázió mindezt nem támasztja alá, ráadásul a NATO is világossá tette, hogy az oroszoknak számolniuk kellene a katonai következményekkel, ha a szövetségi rendszerbe tartozó országot támadnának meg. A felsoroltak hat állam közül csupán Ukrajna nem NATO-tag.

Putyin az említett nagyképű kijelentést még 2014-ben tette, amikor a Krímet orozta el az ukránoktól. Akkor ennyi fenyegetés elegendő volt ahhoz, hogy senki se avatkozzon be az invázióba, most azonban az oroszok váratlanul kemény ellenállásba ütköztek, lényegében minden téren.

„HA MOST NEM ÁLLÍTJÁK MEG ŐKET, AKKOR ÁTLÉPIK AZ EURÓPAI HATÁROKAT, SŐT AZ EGÉSZ VILÁGOT MEGSZÁLLJÁK”

– figyelmeztette Porosenko akkori ukrán elnök az amerikai kongresszust még 2014-ben, de akkor a szavainak nem volt foganatja. A Kreml akkor tagadta, hogy Putyin elnök bármi hasonlót is mondott volna politikustársának.

Zelenszkij mostani ukrán elnök szintén keményen beszólt a nyugati világnak, elsősorban azt vetve a szemükre, hogy túlságosan későn döntöttek az Oroszországgal szembeni szigorú szankciókról. Ha mindez hamarabb történik, a háborút is megelőzhették volna.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)