Egy orosz újság lebuktatta Putyin eredeti háborús terveit? Egy videó lehet a bizonyíték az orosz-ukrán háború egyik nagy dilemmájára



Hetek óta cikkeznek a különböző orgánumok és internetes hírportálok arról, hogy közeleghet a háború Ukrajnában, ugyanis az oroszok elképesztő méretű haderőt gyűjtöttek össze az ukrán határ mellett, persze sokáig csak arról volt szó, hogy a mozgolódás csupán egy nagyobb hadművelet része. Végül csütörtök reggel bebizonyosodott, hogy az invázió előkészítése volt, Putyin pedig megindította az orosz hadsereget Ukrajnába.


A háború deklarálásáról pedig Vlagyimir Putyin egy videóüzenetben számolt be.


Ám az orosz Novaja Gazeta című lap kicsit jobban megvizsgálta a netre felkerült videót, és az IT-vel is jó kapcsolatot ápoló munkatársaik a videó metaadataiból azt szűrték le, hogy a videó már hétfőn estére kész lehetetett, a támadás azonban csak csütörtök reggel indult meg.

Sokak szerint ez arra enged következtetni, hogy az orosz vezetés ekkor már nem gondolkodott abban, hogy diplomáciai úton oldják meg a felmerült konfliktust.

Azt a feltevést az is erősítheti, hogy a szakadár területek függetlenségének bemondásakor készült és az imént említett videóban Putyin ugyanazokat a ruhákat viselte. Ám vannak olyanok, akik ezt az állsápontot vitatják, illetve a nagy leleplezést sem tartják hitelesnek. Például Aric Toler a Bellingcat oknyomozó csoport tagja szerint az újság rossz fájlból szedte ki a metaadatokat, mivel a Kreml honlapjára feltöltött videó adataiban látszik, hoyg a felvétel szerda este készült.


Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)