Orbán Viktor jelentette be a rossz hírt! Ez vár ránk Februárban:Orbán Viktor elkezdte felkészíteni a közvéleményt, hogy az Európai Bíróság Magyarország ellen fog dönteni február közepén, amikor kihirdetik az ítéletet a jogállamisági rendelet ügyében. A miniszterelnök most arról ír, hogy nem szabad elfogadni, hogy az Európai Bíróság politikai döntést hozzon – más kérdés, hogy a luxembourgi bíróság eleve azért tárgyalja a kérdést, mert a magyar és a lengyel kormány ezt kezdeményezte.- írja a Telex

Az Európai Bíróság február 16-án várható döntéséről írt a miniszterelnöki honlapon megjelent legújabb Szamizdat publicisztikájában Orbán Viktor, és az írás lényegében megelőlegezi, hogy a magyar és lengyel közös kereset el fog bukni, a luxembourgi bíróságon Magyarország veszíteni fog.

Az Európai Bírósághoz azért fordult még tavaly márciusban Magyar- és Lengyelország, hogy megtámadják a 2020 decemberében elfogadott EU-s kondicionalitási rendeletet, azt a nagy politikai jelentőséggel bíró jogszabályt, mely alapján az eddigieknél hatékonyabban, komoly pénzügyi eszközökkel büntethetik majd a jogállami elvek be nem tartását a tagállamokban.

Az, hogy az Európai Bírósághoz fordultak, egyrészt annak volt köszönhető, hogy az EU-ban a két ország egyedül maradt, a többiek támogatták vagy elfogadták, hogy az uniós pénzkifizetéseket jogállamisági feltételekhez kössék, ezt már csak a pénzmegvonásokkal leginkább fenyegetett Lengyelország és Magyarország ellenezte.

Ők ketten sokáig az uniós költségvetés és a helyreállítási alap vétójával is fenyegetőztek, ettől végül egy politikai alku hatására mondtak le: az Európai Bizottság megígérte nekik, hogy bár a jogállamisági rendelet 2021. január 1-jén életbe lépett, azt a gyakorlatban nem fogják alkalmazni, amíg az Európai Bíróság nem hoz ítéletet az ügyben.

A héten bejelentették, hogy erre február 16-án fog sor kerülni, és azt is lehet tudni, hogy sok jóra a két kelet-közép-európai tagállam nem számíthat: az Európai Bíróság főtanácsnoka is arra tett javaslatot a Bíróságnak, hogy utasítsa el a magyar és lengyel kormány keresetét, mert a jogállamisági rendelet összhangban van az uniós joggal. Ha a bíróság valóban így dönt, néhány hónapon belül befagyaszthatják a Magyarországnak járó uniós pénzeket is – de az már biztos, hogy erre csak az áprilisi parlamenti választások után kerülhet sor.


Forrás: telex.hu

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)