A 23 hetesen született baba fényképe bejárta a világot, de van egy szívszorító dolog a hátterében



Az orvosok a terhesség félidejénél már-már utasították a kismamát, hogy járuljon hozzá az abortuszhoz, a magzatnak ugyanis semmi esélyt nem adtak a túlélésre. A szülők viszont szilárdan hittek gyermekük élni akarásában, és most, a kisfiú első születésnapján beigazolódott, hogy érdemes volt küzdeni. A kis Jett Morris mindössze 25 hetesen jött a világra, alig nyomott 70 dekát, és annyira aprócska volt, hogy vetekedett egy teniszlabdával.

Mhairi és Paul Morris nem akartak lemondani róla, amikor a kismama terhessége váratlanul tragikus fordulatot vett. Az anya a terhesség 20. hetében járt, amikor megrepedt a burok és elfolyt a magzatvíz – a koraszülés legbiztosabb jeleként, de a túl korai időpont miatt ez a biztos vetélést is jelentette egyúttal. Ahogy a szülők a kórházba kerültek, az orvosok mindössze öt percet adtak nekik, hogy megvitassák, hogyan tovább – és persze erős nyomást gyakoroltak rájuk, hogy a babát el kell vetetni.

Ők azonban nem voltak hajlandók aláírni az abortuszba beleegyező nyilatkozatot, még akkor sem, amikor a következő napokban folyamatosan az orruk alá nyomták a papírt. Mhairi azt mondta, biztos benne, hogy a születendő baba egészséges lesz, és ő addig fogja hordani, amíg képes rá.

“Nem úgy látták, mint egy gyermeket, csak életképtelen magzatnak nevezték. Dermesztő volt, én pedig kis híján belepusztultam. A terhesség korai szakaszában voltam, és senki sem jött a gyermekgyógyászatról, hogy megbeszélje velem az egyéb lehetőségeket” – meséli.

Ám a 20 hetes ultrahangon minden a legnagyobb rendben volt a baba fejlődését tekintve, és már azt is tudni lehetett, hogy kisfiú lesz, így még nehezebb volt azt mondani az anyának, hogy szakítsák meg a terhességet. Pedig még az orvos is azt mondta, semmit nem tehetnek a magzatvíz elfolyása után, és amikor odaért a kórházba Paul is, az orvos úgy forgatta a szemeit, mintha csak azt akarná mondani: csak az időt vesztegeti a 34 éves kismama és a férje. “Azt mondtam Paulnak: ki kell jutnunk innen!” – folytatta az anya.

Amikor ezt közölte az orvossal is, azt felelték neki, hogy nagy valószínűség szerint 48 órán belül úgyis be fog indulni a szülés és a baba meghal. Aztán eltelt egy nap, és még mindig semmi jele nem volt annak, hogy Jett ki akar bújni – ezért Mhairi engedélyt kapott a hazatérésre a Nyugat-Sussexben lévő Crawley-ban álló otthonukba.

12 nappal később, 2013. december 6-án mentő vitte őt a 80 mérfölddel távolabbi portsmouthi kórházba, a közelebbi Trust kórháza ugyanis csak 28 hetesnél idősebb magzatok ellátására volt felkészülve.

Az orvosok felkészítették a vajúdó kismamát, hogy fia minden valószínűség szerint agysérült lesz, de ez nem is fontos, mert a szülést úgysem fogja sokkal túlélni, a még kifejletlen tüdeje miatt. Jett azonban igazi harcos: úgy bújt ki a mamájából, hogy megállás nélkül ficánkolt és rugdosott, és még egy kis cincogást is hallatott. Krónikus tüdőbetegségben és sárgaságban szenvedett, de mindkettőből felépült, miközben az inkubátorban a szükséges szervei tovább fejlődtek.

A babát három hónappal később, március 5-én engedték haza, 3 héttel az eredetileg kiírt születési időpont, azaz március 24. előtt – vagyis ekkor még mindig csak 8 hónap telt el a fogantatása óta. Az egyetlen, ami visszamaradt a korai szülés miatt, az a Jett szívén lévő két kis lyuk, de a vizsgálatok azt mutatták, hogy ez egyelőre nemokoz gondot – talán később még meg kell műteni, de nem most -, ezért a mobil lélegeztetőgépről is lekerült májusra.

“Boldogan ért véget a történet, de aggodalommal tölt el, hány anyák választhatták az abortuszt, miközben a babák túlélhették volna” – mondta Mhairi. Most, néhány héttel Jett első születésnapja után azért állt a nyilvánosság elé, hogy talán őt hallva más anyák is jobban meggondolják majd, milyen lehetőségeik vannak a terhesség folytatására.

A kórház eközben nyilatkozatot adott ki, melyben közölték, hogy a szülés körüli problémákat kivizsgálják, a későbbiekben viszont maximálisan együttműködtek a családdal és minden létező esélyt megadtak a legkorszerűbb ellátással a kisfiúnak, aki anyja félelmei ellenére remekül éli az életét.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)