VÁLTOZOTT A HARMADIK OLTÁS AJÁNLÁSA, AZONNALI FORDULAT!




Kiderültek a részletek, lehet hogy vége, és nem lesz negyedik oltás sem!

A közleményből kiderült, hogy védőoltás beadása előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-teszt elvégzése nem indokolt.


A NNK ajánlása hangsúlyozza:

A fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.

A harmadik oltás szakmai ajánlása szerint az továbbra sem változott, hogy az alapimmunizálás után 4, legfeljebb 6 hónappal kell felvenni az oltóanyagot. Az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata. Általános ellenjavallata egyik oltóanyag-kombinációnak sincs – emelték ki a közleményben.

A protokoll szerint a második és a harmadik oltás abban az esetben ellenjavallt lehet, ha az először felvett oltás anafilaxiás reakciót váltott ki az oltottnál.

A 12–17 év közöttiek ismétlő oltásával kapcsolatban leszögezik, hogy rájuk ugyanaz a szabály vonatkozik, így a harmadik oltás 4, legfeljebb 6 hónap után adható be. A Moderna vakcinából minden esetben fél dózis adható – emelték ki.

Az előző ajánlásról, melyet a harmadik oltás esetében adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ, korábban az Index is beszámolt. Erről összefoglaló cikkünkben bővebben is olvashatnak.


A negyedik oltásról:

A negyedik oltásról a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásából kiderült, hogy a bevezetése egyelőre nem indokolt, azonban a járvány alakulásának a függvényében később döntenek erről.


Utazás, külföldi munkavállalás céljából való adása szakmailag nem indokolt – tették hozzá.

Immunhiányos betegek

Az NNK ajánlása szerint az immunhiányos betegeknél az alapimmunizálás három oltásból áll. Javasolt a harmadik oltás az immunszupresszív és immunmoduláló kezelésben részesülők esetében.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)