Na, ezt is megértük… A nikotinról bebizonyították, hogy számos súlyos problémán segíthet! Főleg a 8. meglepő!




Vannak olyan súlyos betegségek, amik ellen, nemhogy káros, de hasznos a nikotin. Bár nem elsősorban a dohányzásról van szó (hiszen az, sajnos a lerakódott kátrány miatt nagyon káros), ám maga a nikotin bizony az alábbi betegségek ellen védhet meg.



1.       Parkinson kór



Majdnem 300 ezer veterán katonának vizsgálták az életkörülményeit és egészségét évtizedeken át. Nem volt meglepő, hogy a dohányosok hamarabb haltak meg különböző betegségek következtében, viszont az nagyon is meglepő volt, hogy a nem dohányzóknál háromszor akkora eséllyel alakult ki Parkinson kór. Eleinte azt hitték, hogy ez csak azért van, mert a dohányosok meghaltak, mire kialakulhatott volna az időskori Parkinson kór, de további vizsgálatok bizonyították Harold Kahn eredményeit. Az pedig bizonyított, hogy a nikotinnak köszönhetően, ez a betegség elkerülhető.



2.       Alzheimer-kór



A betegségen ugyan nincs ellenszere, azonban egy kísérlettel is igazolták, hogy a nikotin javítja az életkörülményeket és késlelteti a kór kialakulását, terjedését. A betegség kezdeti szakaszában nikotinnal kezeltek több pácienst 6 hónapon keresztül, és jelentősen javult a memóriájuk és reakció idejük. „A nikotin még nem dohányzó emberek esetén is nagyon biztonságos. Vizsgálataink során azt tapasztaltuk, hogy valóban krónikusan csökkenti a vérnyomást, továbbá, hogy nem keletkeztek függőségi vagy elvonási problémák, senki sem kezdett el dohányozni a kezelés után.”



3.      Krónikus emésztőrendszer gyulladás



Ez a betegség jellemzően az ex dohányosok, vagy sosem dohányzók betegsége. Egyes bizonyítékok, hogy a hagyományos cigaretta dohányfüstjében található nikotin gyulladás gátló hatása következtében nem alakul ki ez a betegség.



4.       Memória javítása



A tanulmányok alapján a nikotin fokozza a memóriának azt a fajtáját, ami azért felelős, hogy emlékezzünk arra, amit elterveztünk, meg kell tennünk.



5.       Skizofrénia



Az ebben a súlyos mentális betegségben szenvedő emberek ösztönösen többet dohányoznak, mint amúgy. Ezt vizsgálva kiderítették, hogy a nikotin növelve a dopamin szintet az agyban, csökkenti a skizofrénia kellemetlen tüneteit, segíti a koncentrációt, növeli a jó hangulatot, és a kommunikációt is javítja.



6.       Depresszió



Egy 2006-os tanulmány szerint a nikotinnal jelentősen csökkenthetjük a depressziót, és annak tüneteit. Ez azért van, mert a nikotin serkenti az agy bizonyos területeit szerotonint és dopamint szabadítva fel.



7.       Elhízás



Egy tanulmány, hogy nikotinnal kezelt egereknél majdnem felére csökkent a táplálék bevitel és akár 20 százalékát is elvesztették testzsíruknak.



8.       Ízületi gyulladás



Egy újabb vizsgálat szerint a nikotin megakadályozza az izületi gyulladást. 11.000 ausztrál férfit vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a dohányosok 51 százalékkal kisebb valószínűséggel volt szükséges izületi gyulladás következtében térd vagy csípő műtétre, még akkor is, ha figyelembe vették a testsúlyt és elhízást is. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ennek oka az, hogy a nikotin stimulálja a sejtek aktivitását az ízületekben.


Stolerman professzor, a kutatás vezetője szerint a nikotinnak, mint minden anyagnak egyaránt megvan a kártékony és a hasznos oldala is.

A professzor nem tagadja, hogy azok, akik nikotin alapú kezelésnek vetik alá magukat, függővé válhatnak, de annak a kockázata, hogy helytelenül használjanak egy tisztán nikotin-szerű anyagon alapuló gyógyszert, igen csekély. Arra azonban figyelmeztet, hogy maga a dohányzás káros az egészségre, mivel a cigaretta a nikotinon kívül számos más káros anyagot tartalmaz.


Ne dohányozz!

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)