Figyelem!! Ha nem felelsz meg ezeknek a feltételeknek nem kaphatod meg a meg a 13. havi nyugdíjat!!



Februárban esedékes a tizenharmadik havi nyugdíj 2022. évi kifizetése.

Erre az jogosult, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban vagy az azzal egy tekintet alá eső ellátásban részesül. (A nyugdíjtörvény szerinti ellátások: saját jogú, illetve hozzátartozói jogon szerzett mezőgazdasági szövetkezeti járadék, mezőgazdasági szakszövetkezeti járadék, növelt összegű járadék.)

A vonatkozó kormányrendeletben elérhető a hosszú lista arról, hogy a 13. havi ellátás milyen nyugdíjszerű ellátásban, járandóságban, illetve egyéb támogatásban lévőket illet meg 

Ha a jogosult a nyugellátásokból, illetve részletezett ellátásokból egyszerre több ellátásban részesül, a tizenharmadik havi ellátásra való jogosultságot ellátásonként kell vizsgálni.

A tizenharmadik havi ellátás összege azonosan a tizenharmadik havi nyugdíjjal, 2022. február hónapban már teljes egy havi összegben kerül kifizetésre, külön kérelem nélkül, hivatalból.

Jogosultság majd csak 2023-ban

Amikor a nyugdíjba vonulás időpontjáról döntünk, most már azt a körülményt is jó figyelembe venni, hogy ha nem 2021-ben, hanem 2022-ben történik a nyugdíjba vonulás, az érintett, 2023-ban lesz jogosult első alkalommal a tizenharmadik havi nyugdíjra. (Ugyanez vonatkozik természetesen a tizenharmadik havi ellátásra jogosultakra is.)

Mivel 2022-ben az 1957. január 1. és december 31. között született személyek adhatják be az öregségi nyugdíj iránti igényüket, ezért ők idén kimaradnak a pluszjuttatásból.

Tizenharmadik havi juttatás elhalálozás esetén

Ha a tizenharmadik havi nyugdíjra, illetve tizenharmadik havi ellátásra jogosult személy még a juttatás februári kifizetése előtt, 2022. január hónapban elhalálozik, a juttatás felvételére jogosult lesz a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, e személyek hiányában az örökös veheti fel az ellátást a halál napjától vagy a hagyatéki végzés jogerőssé válása időpontjától számított egy éven belül.

Fontos tudni, hogy ebben az esetben a kifizetést kérni kell, az nem történik meg kérelem nélkül.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (897) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (15) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (99)