Ezek az előjelei annak, hogy hamarosan meghalszMinél jobb a szaglásunk idősebb korban, annál később halunk meg – olvasható egy amerikai tanulmányban. E szerint a szaglás idős kori élességéből jó eséllyel kikövetkeztethető a várható élettartam.

A PLoS tudományos folyóiratban publikált kutatás szerzői 3000 felnőttet vizsgáltak, és kiderült, hogy akiknek a legrosszabb volt a szaglásuk, azok 39 százaléka öt éven belül meghalt. A jó szaglásúaknak viszont csak 10 százaléka hunyt el.

A szaglásérzékelésnek ugyanakkor nincs közvetlen kapcsolata a halállal, viszont időben figyelmeztethet mindenkit, hogy orvoshoz kell fordulni. A Chicagói Egyetem szakemberei 57-85 év közötti önkéntesekkel végeztek el egy gyorstesztet. Különböző szagokat kellett azonosítaniuk: borsmentát, narancsot, halat, rózsát, valamint bőrt.

Az alanyok közül öt év múlva a legrosszabb szaglásúak, akik 4-5 hibát vétettek, 39 százaléka hunyt el. A közepesen teljesítők 19 százaléka, míg az egészséges szaglásúaknak csak 10 százaléka halálozott el öt év alatt.

A kutatók egyéb tényezőket is figyelembe vettek az eredmények megállapításakor: életkor, táplálkozási szokások, dohányzási szokások, szegénység, általános egészségi állapot.

Jayant Pinto, a kutatás vezetője szerint annak kiderítése, hogy a szaglás élessége és az élettartam hogyan függ össze, további kutatást igényel.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék