Ezek az előjelei annak, hogy hamarosan meghalszMinél jobb a szaglásunk idősebb korban, annál később halunk meg – olvasható egy amerikai tanulmányban. E szerint a szaglás idős kori élességéből jó eséllyel kikövetkeztethető a várható élettartam.

A PLoS tudományos folyóiratban publikált kutatás szerzői 3000 felnőttet vizsgáltak, és kiderült, hogy akiknek a legrosszabb volt a szaglásuk, azok 39 százaléka öt éven belül meghalt. A jó szaglásúaknak viszont csak 10 százaléka hunyt el.

A szaglásérzékelésnek ugyanakkor nincs közvetlen kapcsolata a halállal, viszont időben figyelmeztethet mindenkit, hogy orvoshoz kell fordulni. A Chicagói Egyetem szakemberei 57-85 év közötti önkéntesekkel végeztek el egy gyorstesztet. Különböző szagokat kellett azonosítaniuk: borsmentát, narancsot, halat, rózsát, valamint bőrt.

Az alanyok közül öt év múlva a legrosszabb szaglásúak, akik 4-5 hibát vétettek, 39 százaléka hunyt el. A közepesen teljesítők 19 százaléka, míg az egészséges szaglásúaknak csak 10 százaléka halálozott el öt év alatt.

A kutatók egyéb tényezőket is figyelembe vettek az eredmények megállapításakor: életkor, táplálkozási szokások, dohányzási szokások, szegénység, általános egészségi állapot.

Jayant Pinto, a kutatás vezetője szerint annak kiderítése, hogy a szaglás élessége és az élettartam hogyan függ össze, további kutatást igényel.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)