Brutális drágulásra számíthatunk, ezeknek a termékeknek fog jelentősen drágulni az ára



Tovább folytatódik az élelmiszerárak emelkedése az új évben is, januárban ugyanis 10-15 százalékkal tovább emelik a liszt árát a malmok. A pékek egyelőre nem tudják, milyen áremelésekre kényszerülnek. A kenyéráraknak rendesen betett a koronavírus-járvány, a KSH elemzése szerint ugyanis tavaly már 433 forintba került átlagosan egy kiló kenyér Magyarországon. Ez mintegy 40 százalékos emelkedést jelent a koronavírust megelőző évhez képest, írja az RTL.hu.

Lakatos Zoltán, a Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnöke szerint egy tonna búza nagyjából 100 ezer forintba kerül, kétszer annyiba, mint tavaly ilyenkor. A szövetség elnöke szerint a liszt ára várhatóan 10-15 százalékkal emelkedik majd, amiben a forint gyengülése is komoly szerepet játszik. Lakatos szerint ugyanis ha valaki nem tudja megfizetni a világpiaci árat a búzáért, akkor nyilvánvaló, hogy a termelő annak fogja eladni, aki többet fizet érte. 

A Portfolio összesítése szerint egy év alatt 2,1 százalékkal tovább gyengült a forint az euróval szemben, miközben a lengyel zloty árfolyama alig 1 százalékkal esett, a cseh korona pedig 4 százalékot erősödött. A dollárhoz mérve még rosszabbul teljesített a forint, 10 százalékos volt a zuhanás. 

A forint a világ harmadik legrosszabbul teljesítő valutája volt az elmúlt három hónapban, csak az 50 százalékot zuhanó török líra és a chilei peso teljesített rosszabbul.


(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)