ILYET MÉG NEM LÁTTUNK! TELJESEN LENULLÁZHATJA A VILLANYSZÁMLÁT AZ ÚJ, INTELLIGENS TETŐBEVONAT. MUTATJUK MIRŐL VAN SZÓ



Már most jelentős áttörést ígérnek és az építőipar forradalmát.

A Berkeley Lab tudósai létrehoztak egy intelligens tetőbevonatot, amely földgáz vagy elektromosság használata nélkül képes hideg időben melegen, meleg időben pedig hűvösen tartani az épületeket.

A hőmérséklethez alkalmazkodó sugárzó bevonatnak (TARC) hívott anyag fő összetevője egy vanádium-dioxid (VO2) nevű vegyület.

A tesztek során a kutatók kimutatták, hogy a TARC hideg és meleg időben a napfény hozzávetőleg 75 százalékát veri vissza.

A tapasztalatok szerint a bevonat leglényegesebb tulajdonsága mégis az, hogy míg 30 Celsius-fokos környezeti hőmérséklet felett esetenként akár a hő 90 százalékát is visszairányítja az atmoszférába….

15 Celsius-fok alatt már csak a meleg 20 százalékát tessékeli vissza légkörbe.

A legjobb az egészben, hogy bármiféle külső rásegítés nélkül, a saját „veleszületett” adottságai miatt viselkedik így az anyag.

A kutatók becslései szerint ezen eredmények alapján egy átlagos amerikai háztartás a TARC használatával akár 10 százalékot is megtakaríthatna a villanyszámláján.

A csapat a továbbiakban a TARC különböző variációival is el kezd majd kísérletezni, hogy a hőszabályozó bevonatot idővel akár elektromos járművekhez, műholdakhoz és elektronikus készülékekhez is adaptálni lehessen.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)