ILYET MÉG NEM LÁTTUNK! TELJESEN LENULLÁZHATJA A VILLANYSZÁMLÁT AZ ÚJ, INTELLIGENS TETŐBEVONAT. MUTATJUK MIRŐL VAN SZÓMár most jelentős áttörést ígérnek és az építőipar forradalmát.

A Berkeley Lab tudósai létrehoztak egy intelligens tetőbevonatot, amely földgáz vagy elektromosság használata nélkül képes hideg időben melegen, meleg időben pedig hűvösen tartani az épületeket.

A hőmérséklethez alkalmazkodó sugárzó bevonatnak (TARC) hívott anyag fő összetevője egy vanádium-dioxid (VO2) nevű vegyület.

A tesztek során a kutatók kimutatták, hogy a TARC hideg és meleg időben a napfény hozzávetőleg 75 százalékát veri vissza.

A tapasztalatok szerint a bevonat leglényegesebb tulajdonsága mégis az, hogy míg 30 Celsius-fokos környezeti hőmérséklet felett esetenként akár a hő 90 százalékát is visszairányítja az atmoszférába….

15 Celsius-fok alatt már csak a meleg 20 százalékát tessékeli vissza légkörbe.

A legjobb az egészben, hogy bármiféle külső rásegítés nélkül, a saját „veleszületett” adottságai miatt viselkedik így az anyag.

A kutatók becslései szerint ezen eredmények alapján egy átlagos amerikai háztartás a TARC használatával akár 10 százalékot is megtakaríthatna a villanyszámláján.

A csapat a továbbiakban a TARC különböző variációival is el kezd majd kísérletezni, hogy a hőszabályozó bevonatot idővel akár elektromos járművekhez, műholdakhoz és elektronikus készülékekhez is adaptálni lehessen.


Forrás

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék