Íme a legomlósabb mézeskalács receptje, ami biztos nem keményedik meg akár 2 hétig!



A tél és a karácsonyi, ünnepek környéki időszak nagy kedvence a mézeskalács, amit kicsik és nagyok is egyaránt szeretnek és várnak.

Igazán jó mézeskalács receptet azonban elég nehéz találni, főleg olyat, ami segít, hogy napokig puha maradjanak a kalácsok.

Nos, nekünk sikerült és elhoztuk Önöknek! Ezzel a recepttel akár 1 héttel korábban is megsüthetjük a kalácsokat, 2 hétig is ugyanolya puhák és omlósak maradnak majd!


Mi a titok?


A jó mézeskalács titka a pihentetés! Éppen ezért érdemes a tésztát délután összegyúrni és egy éjszakára hűtőbe tenni. A kellő ideig pihentetett massza könnyebben kezelhető, jobban összeérnek az ízek és a kelesztés is gyorsabb lesz, hamarabb feljön a tésztasütés közben.

Továbbá érdemes szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgoznod, ami nemcsak a könnyebb elegyítésben segít, de jobb állagot is ad a mézeskalácsnak.

De talán a legfontosabb, hogy időben vedd ki a tésztát a sütőből: 5-7 perc elég a mézeskalácsnak, hogy átsüljön. Akkor jó a tésztád, ha érintésre még ruganyos, szerkezetre már szivacsos, de semmiképp sem barnult meg nagyon, csak épp, hogy színt kapott.


Omlós mézeskalács, ami biztosan nem lesz kemény


Hozzávalók (60-80 darabhoz, mérettől függően):


250 g barnacukor

2-3 ek. méz

2 tojás

100 g vaj

450 g liszt (fele-fele arányban rozs- és búzaliszt)

1 csapott ek. szódabikarbóna

1 kk. háztartási ecet

2 ek. tejföl

1-1 kk. őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, csipet ánizs


Díszítéshez:


Tojásfehérje

Porcukor


Elkészítés:


Tegyél fel egy lábast gőz fölé, amiben a cukrot, a mézet, a tojásokat és a vajat állandó kevergetés mellett krémesre keversz. Ha kész, tedd félre hűlni. A szódabikarbónát keverd el az ecetben, és add hozzá a még meleg, de már nem forró masszához. Közben a liszthez keverd hozzá a fűszereket, majd a tejföllel együtt forgasd bele a tésztamasszába. Ha jól összedolgoztad a hozzávalókat, egy lágy, képlékeny anyagot fogsz kapni. Nem kell megijedned, a pihentetés után könnyebben fogsz tudni dolgozni vele. Fedd le folpackkal, és tedd hűtőbe éjszakára.

A nyújtódeszkát alaposan lisztezd be, hogy a ragacsos tészta biztosan ne tapadjon hozzá. Gyúrd át lisztezett kézzel a masszát, majd nyújtsd ki nagyjából 3 mm vastagságúra. A kiszaggatott formákat sütőpapírra vagy szilikon sütőlapra rakd, és tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 5-7 perc alatt készre sül a tészta. Ügyelj rá, hogy semmiképpen ne süsd túl, maradjon ruganyos állagú a mézeskalács! A kisült figurákat tízpercnyi hűlés után pakold jól záródó dobozba.

Ha szeretnéd feldíszíteni a mézeskalácsokat, várd meg, míg a sütő visszahűl nagyjából 100 fokra. A tojásfehérjéhez annyi porcukrot adj, hogy fényes, sima, sűrű krémet kapj. Töltsd zacskóba a masszát, aminek az egyik sarkán vágj egy kis lyukat, mint egy nyomózsáknál, és mintázd ki a tésztát. Az alapon bekapcsolt, 100 fok körüli sütőben pár perc alatt megkeményedik rajta a máz. Dobozban tárold az omlós, puha mézeskalácsot!

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)