„Ha az emberiség tudná, micsoda gyógyereje van, nem termesztene mást, csak ezt..."A csalánnak minden része fogyasztható és felhasználható a naturista gyógyászatban: a gyökere, a szára, a levelei, a virágai és a magjai is.

Maria Treben osztrák író, a gyógynövények szakértője, Egészség Isten patikájából című könyvében azt írta, mióta felfedezte a csalán gyógyító erejét, minden nap fogyasztotta ezt a növényt.

„Amióta megismertem a csalán gyógyhatásait, szokásommá vált négy hetes kúrákat végezni csalánteával.” – írta.

A csalán évente kétszer jelenik meg: tavasszal és ősszel. A csalánteából naponta 2-3 csészével ihatunk: az elsőt reggel, körülbelül fél órával reggeli előtt, majd később a nap folyamán még további 1-2 csészével.

A terapeuta azt mondja, hogy ha a teát kis kortyokban isszuk, a gyógyító hatás még jelentősebb lesz. 

„Egy-egy ilyen ivókúra után összehasonlíthatatlanul jobban érzem magam és minden alkalommal az az érzésem, hogy háromszor annyit tudok teljesíteni, mint általában.” – írja Maria Treben.

A tonizáló és energizáló hatáson kívül a csalán számos betegség megelőzésében is hasznos lehet.

„A családom és én évek óta nem szedünk semmiféle gyógyszert és rugalmasnak és fiatalosnak érzem magam.” – mondta Maria Treben.

Súlyosabb betegségek esetén a csalánkúrát több héten át kell folytatnunk. Ilyenek a:


a máj, az epe és a lép betegségei;

lépdaganat;

a gyomor és a légzőszervek hurutos megbetegedései;

gyomorgörcsök;

gyomor- vagy bélfekély esetén;

tüdőbetegségek;

a vér és vérképző rendszer betegségei;

leukémia;


Ha megelőző jelleggel fogyasszuk, igyunk csak napi 1 csésze teát az év minden napján. Segít megelőzni a megfázást, vírusos és bakteriális fertőzéseket és az allergia ellen is hatásos (például allergiás rhinitis vagy más néven szénanátha ellen is).

Tisztítja a vért és a bőrt. Segít megszabadulni az ekcémától és a fejfájástól. Ugyanakkor megakadályozza vagy megelőzi az ízületi és reumás fájdalmat.

A csalántea magas vastartalma miatt növeli a vér hemoglobin szintjét, így hatásos lehet fáradság, erőtlenség, kimerültség esetén.

Maria Treben szerint a csalánt csak forrázni kell, körülbelül 30 másodpercig, de semmiképpen sem kell főzni. Így a növény megőrzi értékes hatóanyagait.

Vannak, akik kellemetlen, keserű íze miatt nem szívesen fogyasztják ezt a teát, de erre megoldást jelenthet, ha valamilyen más gyógynövénnyel, például mentával vagy kamillával kombináljuk a csalánt. Ugyanakkor citromlével és mézzel, vagy akár melasszal is ízesíthetjük (ami gazdag vasban és ásványi anyagokban).


A fenti cikk csak tájékoztató jellegű, mielőtt nekifognál bármilyen kúrának kérd ki orvosod, családorvosod véleményét. Fontos megjegyezni azt is, hogy a csalánteát csakis kiegészítő kezelésként szabad alkalmazni, mindenképpen tartsuk be az orvos utasításait.

Népszerű bejegyzések

Népszerűek

Népszerű bejegyzések

Címkék

agytorna (2) aktuális (898) asztrológia (9) egészség (33) elgondolkodtató (127) érdekesség (259) fejtörő (21) humor (16) húsvét (3) ima (1) lélek (1) megható (26) megrázó (7) praktika (8) recept (100)